subota, 28. veljače 2015.

Međunarodni sajam LAG-ova u sklopu Viroexpa

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U sklopu 20. jubilarnog međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2015. održava se i 1. međunarodni sajam LAG-ova. Na sajam LAG-ova odazvali su se predstavnici brojnih LAG-ova iz Republike Hrvatske, te LAG-ovi iz Mađarske i Slovenije.
Aktivnosti vezane uz 1. međunarodni sajam LAG-ova započele su u petak 27. siječnja, kada je ujedno otvoren i jubilarni 20. međunarodni sajam Viroexpo. Prvi dan održavanja sajma LAG-ova na rasporedu su bila zanimljiva i aktualna pitanja vezana uz strategije lokalnog razvoja, a održana su u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije u Virovitici.
Predavanja je otvorila Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede održavši prezentaciju na temu pripreme i provedbe lokalnih razvojnih strategija LAG-ova putem mjere LEADER te budućnosti LAG-ova u aktualnom programskom razdoblju 2014.-2020. Potom je Goran Šoster, menadžer LAG- a Prlekija govorio o iskustvima u pripremi i provedbi lokalnih razvojnih strategija u Sloveniji. Razvojnu agenciju VTA iz Virovitice predstavili su ravnateljica agencije Tihana Harmund te Sven Jesenković, djelatnik na provedbi projekata. O mogućnostima financiranja EU projekata putem HBOR kreditnih linija prisutne je upoznao voditelj Područnog ureda HABOR-a za Slavoniju i Baranju, Boris Čagalj, a pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, Tugomir Majdak govorio je o projektima u pripremi s područja LAG-a „Virovitički prsten“.
Na samom kraju održana je prezentacija o portalu „Burza hrane“ , prvom hrvatskom portalu kvalitetnih domaćih proizvoda osmišljenom s ciljem izravnog spajanja proizvođača s kupcem.
Aktivnosti u sklopu sajma LAG-ova nastavljaju se u subotu, 28. veljače.
Organizator 1. Međunarodnog sajma LAG-ova je Lokalna akcijska grupa ”Virovitički prsten”, a suorganizatori su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, Sajam ”Viroexpo” te Razvojna agencija VTA. Program za 1. Međunarodni sajam LAG-ova nalazi se u nastavku teksta. (vpz.hr)