ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Obilježena 23. godišnjica osnutka voda specijalne policije „Orao“ Orahovica – Našice

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

U organizaciji Udruge „Orao“ Orahovica – Našice, u subotu, 13. prosinca u Đurđenovcu, svečano je obilježena 23. godišnjica osnutka voda specijalne policije „Orao“ Orahovica – Našice i 7. godišnjica osnutka Udruge „Orao“ Orahovica – Našice. 
Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u središtu Đurđenovca, a nazočili su brojni uglednici iz društvenog i političkog života, kao i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, koji je i sam bio pripadnik voda specijalne policije „Orao“.
Tajnik Udruge, Ante Bajić i predsjednik Udruge, Zdenko Minarik, u ovoj svečanoj prigodi, podsjetili su na značaj specijalne policije „Orao“, čiji su pripadnici sudjelovali u 30 – ak najznačajnijih borbenih akcija tijekom Domovinskog rata. Tijekom 1991. godine, kao vod specijalne policije Policijske uprave Osječko – baranjske koji je bio stacioniran u Orahovici i Našicama, odlaze na ratišta Borovo selo, Vukovar, Erdut, Glina, Nova Gradiška, Kamensko, Zvečevo.
Godine 1992. sudjeluju u oslobodilačkoj akciji „Trokut“, zatim 1993. sudjeluju u akcijama Maslenica, Poskok 1, Poskok 2 i Medački Džep. Krajem 1993, godine, jedan dio jedinice ostaje pri Policijskoj upravi Osječko – baranjskoj, a jedan dio odlazi u Policijsku upravu Požeško – slavonsku.
Tajnik Udruge, Ante Bajić, istaknuo je da je Udruga „Orao“ Orahovica – Našice osnovana s ciljem promicanja i dostojnog obilježavanja i sjećanja na svakog poginulog djelatnika specijalne policije, ali i svakog hrvatskog branitelja, obilježavanja borbenih akcija te pomaganja nekadašnjim i sadašnjim članovima specijalne policije u ostvarivanju njihovih prava.
U svom obraćanju prisutnima, orahovački gradonačelnik čestitao je 23. godišnjicu osnutka voda specijalne policije i 7. godišnjicu osnutka udruge, rekavši da su obljetnice prilika da se prisjetimo temeljnih događaja iz vrlo teških i nesigurnih, ali slavnih i časnih vremena s početka 90 – ih godina kada se stvarala Republika Hrvatska. Gradonačelnik je zahvalio svim pripadnicima voda specijalne policije „Orao“ za slobodu koju svi danas uživamo zahvaljujući izuzetnoj odvažnosti koju su pripadnici voda pokazali od dana osnutka pa do kraja rata. (orahovica.hr)