nedjelja, 26. srpnja 2015.

OPG Novosel Daniel iz Zvonimirovaca – primjer uspješnog korištenja EU sredstava

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Dok otac Josip ima svoje gospodarstvo, s 18 godina i ja sam odlučio otvoriti svoj OPG.” - priča nam mladi poljoprivrednik, Daniel Novosel, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Zvonimirovca u Virovitičko-podravskoj županiji te nastavlja “...te 2006. godine, moje je gospodarstvo bilo tek u začetku, ali svjestan stanja na domaćem tržištu rada, odlučio sam se zaposliti nekoliko osoba. Odluka o prvom zaposleniku pala je na bivšeg dobrovoljnog branitelja, koji je zaposlen u ožujku 2009. godine.
Sada Danielovo gospodarstvo zapošljava ukupno tri djelatnika, a na 90 hektara površina uzgajaju uljanu repicu, soju, pšenicu i kukuruz.
Nastavak obiteljske tradicije
Danielov otac i djed također su se bavili poljoprivredom pa je njegova odluka da nastavi obiteljsku djelatnost došla prirodno, a otac i danas na svom gospodarstvu obrađuje 170 hektara pod ratarskim površinama. Od ukupnog broja obradivih površina, više od pola nalazi se u osobnom vlasništvu Novoselovih, a ostatak zakupljuju. Osim toga, Daniel na svom gospodarstvu ima silos i sušaru, a bavi se i otkupom žitarica.
Prošle godine uspješno je prijavio projekt na IPARD natječaj za nabavku traktora, prednjeg utovarivača i dvije sijačice, a ukupna je investicija vrijedna preko milijun kuna.
Daniel nam se hvali da su traktor i sijačica već na gospodarstvu i da samo čeka povrat investicije u 55%-tnom iznosu od prihvatljivog ulaganja, a u pripremi projekta pomogla mu je Razvojna agencija VIDRA.
Ugostio i župana
Njegovo je gospodarstvo u travnju ove godine posjetio i Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te tom prilikom naglasio kako županija podržava poljoprivrednike koji vrijedno i marljivo rade na svojim gospodarstvima i time su primjer drugima, a na raspolaganju za mogućnosti korištenja EU fondova stoji im i znanje Razvojne agencije Vidra.
Kada ga se pita o planovima, Novosel spremno odgovara: “Planiramo se prijaviti na natječaje Programa ruralnog razvoja, odnosno Mjeru 4.1. i 4.2., a želja nam je financirati kupnju novog kombajna. Ovaj stari ima već 25 godina, a planiramo i podići kapacitet silosa.
Klimatski uvjeti idealni
Naravno, sve ovisi o činjenici hoćemo li povećati količinu zemlje kojom raspolažemo, a računamo s 50 hektara po jednom radniku. Radni dan započinje u 6.30, a u 7 sati dolaze radnici. Onda izrađujemo plan radnog dana i pregledavamo strojeve.” – priča nam Daniel. Iako ima dvije sestre, one nisu zaposlene na imanju, supruga je odlučila dovršiti studij, a trenutno im najveću zanimaciju predstavlja malena Magdalena.
Novosel napominje da su plasmanom na ovom gospodarstvu zadovoljni, a otkup već imaju dogovoren. Klimatski su uvjeti također idealni za ovaj tip proizvodnje.
Modernizirati proizvodnju
Iako raspolažemo zemljištem koje je relativno teško za obradu, vrlo je zahvalno za vrijeme suše” – napominje Novosel. Iako je i sam korisnik poticaja, smatra da je sustav prijave postao sve kompliciraniji.
Trudimo se odraditi sve agrotehničke mjere na vrijeme, važno je biti precizan i pratiti aktivnosti na polju. Cijelo vrijeme ulažemo u modernizaciju proizvodnje i smatramo da je to najbolji put ka uspjehu” – zaključuje Daniel Novosel. (agroklub.com/vpz.hr)




Promo:
PRPIĆ TRADE TISKARA
BRAĆE RADIĆA 13 SLATINA (preko puta policije)
telefon 033/550-866
mobitel 091/517-3116