petak, 17. travnja 2015.

Ravnatelji sjeli u kombi i odvezli pomoć u Ukrajinu

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Željko Grubišić i Vladimir Jelenčić, ravnatelji Crvenog križa u Solinu i Gradskog društva CK u Slatini, odvezli su i predali humanitarnu pomoć za korisnike Ukrajinskog Crvenog križa.
Pošiljka se sastojala od 357 pari nove obuće tvornice Borovo, vrijedne 170.000 kuna, kao dar Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije. 

Put od Vukovara do Kijeva dug je oko 1450 kilometara u jednom smjeru. “Većih problema na putu nije bilo. Pošiljku su službeno primili generalna tajnica Alla Khabarova i predsjednik Ivan Usichenko, kojima je kolega Grubišić predao dokumentaciju o pošiljci, te pozdrave i prigodni poklon u ime Hrvatskoga Crvenog križa”, kaže Jelenčić. 

Od voditelja svih ukrajinskih interventnih timova Crvenoga križa saznali su da je od “revolucije dostojanstva“ na glavnom kijevskom trgu Majdanu u studenome 2013. do danas osposobljeno više stotina interventnih timova s oko 3500 volontera po svim većim gradovima koji pružaju pomoć stradalima s obje strane na sukobljenim područjima Donjecka i Luhanska. 
Voditelj službe prikupljanja sredstava u ukrajinskom Crvenom križu naglasio je ulogu državne medicinske službe u pružanju prve pomoći ranjenim civilima i vojnicima. Više od 3000 zaposlenih medicinskih sestra svakodnevno pomažu potrebite, još uvijek se saniraju psihosocijalne štete černobilske nuklearne katastrofe iz 1986. godine i još uvijek je nužna borba protiv tuberkuloze.(P.Ž./Glas Slavonije)