srijeda, 17. prosinca 2014.

Sustavi navodnjavanja dovode VPŽ na sam vrh u RH

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Mala teritorijalno, među najmanjima i po broju stanovnika, nedovoljno visoke razine obrazovanja što za sobom povlači niske plaće zaposlenih i niske mirovine, te s još niz nedostataka, Virovitičko-podravska županija ipak ima brojne brendove. Jedan od njih je svakako sajam Viroexpo, a tu su i mnogi drugi. No, as u rukavu zasigurno su sustavi navodnjavanja.
U Republici Hrvatskoj je od milijuna hektara poljoprivrednih površina pod sustavima navodnjavanja tek deset tisuća hektara.
Danas je u našoj županiji pri završetku izgradnja najvećeg sustava navodnjavanja u Republici Hrvatskoj Kapinci-Vaška koji obuhvaća 1.280 hektara. Do kraja godine bit će ishođena građevinska dozvola za sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac koji obuhvaća 880 hektara i sustav Đolta 500 hektara, projektira se drugi dio sustava Kapinci-Vaška za 880 hektara i upravo je završen natječaj za izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Lukač na 1000 hektara. Nitko u Hrvatskoj osim Virovitičko-podravske županije nama projekte dva sustava navodnjavanja koja imaju građevinska dozvole. Nadam se da ćemo ih izgraditi zahvaljujući EU fondovima i Programu ruralnog razvoja (ako bude usvojen na razini Europske unije) koji sustave navodnjavanja financiraju sto posto. Tako ćemo u bliskoj budućnosti, do 2020. godine, imati oko 5.000 hektara navodnjavanih površina, a to generira, multiplicira i urod i zaradu, te definitivno razvija prerađivačku industriju u ovoj županiji. Bit će vrijeme, a već se i događa da “veliki igrači” dolaze i otvaraju nove pogone prerađivačke industrije. Jer, svakom je važno biti nadomak sirovini, jeftinoj radnoj snazi, povoljnom građevinskom zemljištu i drugim uvjetima za razvoj svojih industrija – kazao je župan Tomislav Tolušić te dodao da mu je drago što su i u programu HDZ-a (njegove stranke koja će, kaže, krajem iduće godine pobijediti na izborima) jedan od prioriteta sustavi navodnjavanja.
To je budućnost za nas, za cijelu Slavoniju, za Hrvatsku – zaključuje župan Tolušić.(vpz.hr)