nedjelja, 14. prosinca 2014.

Sudionici 6. hodočašća odali su počast nevino stradalim Hrvatima u Voćinu

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Voćinu je jučer održano 6. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije “Gospi Voćinskoj”, koje je bilo posvećeno četrdeset i sedmorici žitelja Voćina stradalih u srbo-četničkom masakru 13. prosinca 1991. godine, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata. 
U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja brojni hodačasnici sudjelovali su u pokorničko-molitvenoj procesiji od Prebende do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je svetu misu predvodio požeški biskup monsinjor doktor Antun Škvorčević.
Po završetku misnog slavlja na središnje spomen obilježje u središtu Voćina položeni su vijenci i zapaljene svijeće brojnih izaslanstava, a potom je održan i komemorativni skup. 
Virovitičko-podravska županija ima svoj Vukovar, svoju Škabrnju, jer strašne tragedije, nezapamćene zločine pretrpjeli su pored Voćina i Četekovac, Čojlug i Balinci. U drugoj polovici 1991. godine na prostorima županije Virovitičko-podravske ubijeno je i zvjerski izmasakrirano više od stotinu civila, te ranjenih i zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije. Ali, nigdje, kao u Voćinu nije srpska mržnja nad Hrvata bila tako žestoka, nož tako britak, zlo tako užasno, a za zločine još do danas nitko nije odgovarao.
Događaj i dan koji nikada neće i ne smije pasti u zaborav o čemu su na komemoraciji govorili načelnik općine Predrag Filić, Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, izaslanica Ministarstva branitelja Marija Bajan Prokl, te potpredsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner.
Uz njih i obitelji stradalih u voćinskom masakru,te brojnih hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, komemoraciji su nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik Ministarstva obrane brigadni general Siniša Jurković, visoki dužnosnici Virovitičko-podravske županije, gradonačelnici Virovitice, Slatine i Orahovice, kao i većina općinskih načelnika, zatim načelnici policijskih uprava Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, te zamjenica predsjednice Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Lucija Kober i mnogi predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Na završetku svečanosti prigodnu molitvu je predvodio voćinski župnik i dekan slatinskog dekanata, velečasni Mladen Štivin. (foto: R.T. &  I. Š./icv.hr/vpz.hr/radioslatina.hr/domovina.net)

Foto: