četvrtak, 3. srpnja 2025.

Recept za vojnički grah

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Evo jedan grah klasični, tzv. vojnički, iako je za takovo jelo teško napisati recept, uvijek postoji ovo ili ono, ali od nekud se mora krenuti.

Sastojci:
- Grah
- 700 grama suhog graha
- 700 grama suhih rebrica i/ili slanine
- 1 velika mrkva
- 2 veće glavice luka
- 2-3 žlice pirea od rajčice
- 2 lista lovora
- sol, papar, sušeno povrće (Vegeta)
- 1-3 feferona po ukusu
- 200-300 grama sitno sjeckane govedine (po ukusu)

Zaprška:
- 100 grama svinjske masti (ili ulje)
- 3 žličice brašna (oko 60 grama)
- 2-3 žličice crvene paprike (po ukusu može dio ljute)
- 2-3 češnjaka isjeckanog

Priprema:
1. preko noći namočeni grah kratko prokuhajte, procijedite, nadolijte po mogućnosti s toplom vodom oko 2-3 litre

2. suho meso domaće isto je dobro prije namočiti, prokuhati, isprati, dodati grahu (ako je špek, dodajte kožicu odmah, a meso sitno narezano kasnije)

3. dodajte povrće i kuhajte dok voda ne pobijeli, tada je grah kuhan (probajte ga)

4. grah možete prije lagano posoliti, ali oprezno zbog suhog mesa

5. u grah po ukusu možete nasjeckati i drugo korjenasto povrće kao celer i peršin

6. za zapršku na masti ili ulju kratko popržite brašno, crvenu papriku, češnjak (netko ga ne stavlja), podlijte hladnom vodom, jer se lakše razmuti i ulije u lonac (kada je voda topla, ili juha iz graha, prebrzo se zgusne i teže je uliti u lonac)

7. dodajte lovor i još na laganoj vatri kuhajte desetak minuta i do kraja začinite

Savjeti:
1. što više sastojaka mesa i povrća to je grah bolji

2. što je veća količina to je grah bolji

3. 100 grama graha i 100 grama suhog mesa po osobi je normativ za jako gladne i velike ljude

4. dodajte još neki svoj štih ili notu u grah, jer je to jelo za kreacije, a ovo je osnovni recept sa nekoliko savjeta

5. vodite računa da li je domaće suho meso ili iz dućana zbog dužine kuhanja i otkuhavanja

6 . mnoge se boje zaprške, a grah bez nje nema onaj taj okus, ali crvenu mljevenu papriku svakako dodajte u lonac, a brašno razmućeno u vodi dodajte u grah za gustinu ako ne radite zapršku

7. ako želite jako jušni grah, “čorbast”, nemojte raditi zapršku, ali obavezno dodajte papriku i lovor

(izvor: malikuhar.com; Foto arhiva: D. Fišli)

Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.