petak, 11. listopada 2024.

VPŽ uručila stipendijske ugovore za 10 učenika koji se obrazuju za zanimanja Poljoprivredni gospodarstvenik i Mehaničar poljoprivredne mehanizacije

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije jučer (četvrtak) je 10 učenika, koji se obrazuju za zanimanja Poljoprivredni gospodarstvenik i Mehaničar poljoprivredne mehanizacije, potpisalo županijske stipendijske ugovore uz nazočnost zamjenika župana Marija Klementa, županijske pročelnice za obrazovanje, kulturu i sport Martine Bunić, predsjednika HGK ŽK Virovitica Zlatka Pleše, predstavnika HOK-a i ravnatelja škola.

- Danas smo potpisali deset ugovora isključivo za poljoprivredne programe. Kada smo krenuli sa srednjoškolskim stipendijama imali smo samo drvodjeljski tehničar, pa smo nastavili sa svim ostalim obrtničkim zanimanjima. Međutim, ove godine zbog opstanka regionalnog centra kompetentnosti u Pitomači pri Srednjoj školi Stjepana Sulimanca odlučili smo isključivo ići s programom poljoprivrednog zanimanja. Stipendije su potpisali i učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina koji također imaju te programe – kaže pročelnica Martina.

Stipendije u iznosu od 67 eura primat će u periodu od 10 mjeseci za akademsku 2024./2025. godinu, a za što Županija na godišnjoj razini izdvaja 30.526,25 eura.

- Ovo je već peta godina kako dodjeljujemo stipendije učenicima srednjih škola, a visokoškolske stipendije dodjeljujemo već dugi niz godina. Županija za sve stipendije godišnje izdvaja oko 140 tisuća eura, a naravno povećavamo sredstva, svake godine su sve veća – kaže Martina te ističe kako je ove godine veći broj učenika srednjih škola.

Ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Marko Marić, istaknuo je kako škola na razne načine promovira poljoprivredu kao primarnu djelatnost kroz terensku nastavu i modernizaciju poljoprivrede.

- Cilj nam je provirati poljoprivredna zanimanja, no interes za poljoprivredu je dosta slab iako smo poljoprivredni kraj, a primarna djelatnost je proizvodnja hrane i to je nešto što nas treba poticati i motivirati naše učenike da ostanu na selu i proizvode hranu za sve nas. Ove godine u Mehaničar poljoprivredne mehanizacije upisano je samo osam učenika. Na žalost, interesa je sve manje, a mi se stvarno trudimo promovirati poljoprivredu kao primarnu djelatnost. Kroz terensku nastavu, modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, uvođenje nekih novih stvari nastojimo poljoprivredu prikazali na moderan i jednostavan način – kaže ravnatelj Marić.

Jedna od stipendista je i Ana Horvat iz Sedlarice, učenica Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, smjer Mehaničar poljoprivredne mehanizacije.

- Zanimao me je baš ovaj smjer, i iako kažu da je muško zanimanje, doma imamo poljoprivredu i strojeve pa sam htjela to nekako sve povezati. U školi je super, sada na trećoj godini imamo puno prakse pa mi je to baš zanimljivo i super mi je. Ova stipendija će mi stvarno puno pomoći, a iskoristi ću je za sve što mi je potrebno za školovanje – kaže nam Ana.

Također, najavljen je i novi natječaj koji će biti raspisan u ponedjeljak, a kojim će stipendirati kategorizirane sportaše s područja Virovitičko-podravske županije.

- Uz sva sredstva koja imamo, u dogovoru sa Sportskom zajednicom Virovitčiko-podravske županije i na inicijativu župana Igora Andorvića, u ponedjeljak će biti raspisan natječaj za sportske stipendije. To će biti stipendija za kategorizirane sportaše koji imaju prebivalište na području županije i koji su kategorizirani pri Hrvatskom olimpijskom odboru te moraju trenirati u klubu koji se nalazi na području naše županije. Za tu namjenu osigurali smo dodatnih 8 tisuća eura, koji će se po potrebi povećavati ukoliko tih sportaša bude više. Za sada to je nekih desetak sportaša s područja Virovitčko-podravske županije – najavljuje Martina.

Ovime je broj srednjoškolskih stipendija, koje Virovitičko-podravska županija isplaćuje, narastao na 44. Osim toga, Županija stipendira i brojne studente s našeg područja, njih 64. A ukupno Virovitičko-podravska županija, za studentske i srednjoškolske stipendije, kojih je 108, izdvaja 138.046,25 eura. (icv.hr, foto: K. Toplak)

Foto:





















Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.