subota, 26. listopada 2024.

Povodom 33. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade, u POU Slatina učenicima 7. razreda OŠ E. Kumičića prikazan dokumentarni film ''Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Povodom obilježavanja 33. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Slatina, točnije u Art dvorani, održana je kino projekcija dokumentarnog filma ''Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug'' autora Dine Mataza i Mihaela Puljića učenicima sedmog razreda OŠ Eugena Kumičića. 

Samoj projekciji, uz učenike, nazočili su i predmetni nastavnici povijesti Krešimir Hrženjak i Dino Mataz. O važnosti ovoga filma, koji je od kolovoza ove godine odobren za prikazivanje u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i obrazovanje, progovorio je i jedan od autora ovoga filma.

- S obzirom da u ponedjeljak 28. listopada obilježavamo 33. obljetnicu osnutka 136. slatinske brigade, upriličili smo ovu projekciju dokumentarnog filma učenicima sedmog razreda s ciljem upoznavanja naših učenika s kronologijom događaja iz rujna 1991. godine i što se sve događalo na ovom području prije osnutka brigade te zašto se zapravo i pojavila potreba osnivanja jedne ozbiljne vojne postrojbe na ovom području - istaknuo je autor filma Dino Mataz.

Samu važnost poznavanja kronologije i uzročno posljedičnih veza tog rujna 1991. godine naglasio je i nastavnik Hrženjak referirajući se na film kao izvrstan prikaz činjenica iz nama bliže zavičajne povijesti te koliko iste zorno prikazuju stanje na slatinskom području prije osnutka 136. brigade. (adf)

Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.