ponedjeljak, 21. listopada 2024.

[FOTO] Održana ''15. Voćinska kestenijada'': Miomiris pečenih kestena širio se cijelim Voćinom

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


 U organizaciji Turističke zajednica Vrata Papuka i Kulturno-umjetničke udruge Voćin, te uz pokroviteljstvo Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Virovitičko podravske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jučer (nedjelja) je u Voćinu održana ''15. Voćinska kestenijada''. 

Manifestacija, koja svake godine okuplja velik broj sudionika i gostiju, započela je svečanom svetom misom u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije iliti Bazilici Gospe Voćinske, a koju je predvodio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz. 
 
Nakon svete mise folkloraši su se prošetali od crkve do Trga Gospe Voćinske, odnosno do Hrvatskog doma ispred kojeg su se pjesmom i plesom kratko predstavili posjetiteljima. Dok folkloraši plesali i pjevali, cijelim trgom se širio miomiris pečenih kestena. 
 
Središnji dio svečanosti ovogodišnje ''Voćinske kestenijade'' bila je smotra folklora, koja je održana u Hrvatskom domu. Na početku je voditelj, stručni suradnik za turizam Mislav Šljivac poželio dobrodošlicu svim folklornim skupinama i gostima, među kojima su bili i načelnik Općine Voćin Predrag Filić i voćinski župnik Ivan Ereiz, te pozvao virovitičko-podravskog dožupana Marija Klementa da otvori službeno ''15. Voćinsku kestenijadu''. Dožupan Klement se organizatorima zahvalio na pozivu i prenesao pozdrave župana Igora Androvića koji zbog drugih preuzetih obaveza ove godine nije mogao doći. Između ostalog, Klement je rekao da je uvijek lijepo doći u Voćin na sva događanja koja se kroz godinu ovdje organiziraju, a jedno od njih je upravo ''Voćinska kestenijada'', te je proglasio manifestaciju otvorenom. 

Uslijedili su nastupi folkloraša, a prvo se predstavila Mala skupina KUU Voćin, potom su nastupili odrasli članovi KUU Voćin, zatim su se redali nastupi gostiju FS-e Matice umirovljeničkih udruga VPŽ, KUD-a ''Filipovčice'' Komletinci, KUD-a ''Seljačka sloga'' Špišić Bukovica, HKUU-e ''Trenk'' Nova Gradiška, KUD-a ''Slavko Mađer'' Cerić i KUD-a ''Karaluš'' Stupnik. 
 
Kao i svake godine, tako je i ove posjetiteljima podijeljena 2,5 metra dugu torta. 

Za kraj ove lijepe manifestacije, u Hrvatskom domu je upriličen koncert Ivana Štivića i Tamburaškog sastava Slavonski vez. 

Kako je bilo na ''15. Voćinskoj kestenijadi'' pogledajte u bogatoj fotogaleriji koju vam donosimo. (Tekst: D. Fišli; Foto: D. Fišli, N. Tomić) 

Foto:



















































































































































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.