subota, 28. rujna 2024.

Širi se nova SMS prevara, Hrvatska pošta: “Ne nasjedajte”

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

              Foto: ICV
Ukoliko ste primili SMS poruku koja glasi: “Vaš paket je na čekanju jer nedostaje kućni broj. Ažurirajte podatke o otpremi”, ne nasjedajte. Riječ je o prevari.

Ponovno se šire lažne poruke o navodnoj dostavi paketa, a kako bi prevaranti lakše dobili podatke o kartici i na kraju od građana ukrali novac. Te poruke često dolaze s hrvatskih brojeva, a prevaranti su “usavršili” i pravopis i gramatiku, što povećava šanse da žrtve nasjednu, prenosi 24sata.

Kada se otvori poveznica, od osobe traže da upiše svoje podatke, a na kraju i podatke o kartici kako bi se naplatio simboličan iznos od 28 centi, zbog nepotpune adrese. Ukoliko se dođe do tog koraka, šanse da će vam netko skinuti novac s računa su uglavnom sigurne.

O prevari se oglasila i Hrvatska pošta koja upozorava da to nisu SMS poruke koje šalje ta tvrtka.

– Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice – objavila je Hrvatska pošta. (24sata.hr)
Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.