četvrtak, 5. rujna 2024.

Projekcijom filma ''Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug'' u Slatini završen 1. festival domoljubnog filma ''Stjepan Mlakar''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučerašnjom (srijeda) projekcijom dokumentarnog filma ''Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug'', autora Dine Mataza i Mihaela Puljića, završen 1. festival domoljubnog filma ''Stjepan Mlakar''.

Dokumentarni film kronološki je prikaz događaja u razdoblju od 4. rujna 1991. godine kada je na području sela Četekovac, Balinci i Čojlug na najsvirepije načine ubijeno 24 hrvatskih civila i policajaca, pa sve do 8. rujna, odnosno jednog od najtužnijih dana u slatinskom kraju, pokopa posmrtnih ostataka žrtava masakra.

Prije projekcije filma, posjetiteljima je o film govorio jedan od autora, povjesničar Mihael Puljić. 

- Ovim filmom kolega Mataz i ja nismo htjeli otvarati nove rane već dati barem malu satisfakciju hrvatskim braniteljima, pogotovo onima koji su sudjelovali u obrani slatinskog kraja, kao i svima onima koji su izgubili svoje najmilije u događajima koje film prikazuje, a mlađim generacijama prikazati što se to tada dešavalo, jer ukoliko sami ne budemo govorili o našim temeljima, o ljudima koji su ubijeni ili poginuli, netko drugi će to napraviti i možda ih iskriviti. Stoga, ovaj film je naša prošlost, ali i naša budućnost, jer su upravo temelji za iduća razdoblja postavljeni 90-ih godina, nažalost, kroz živote onih koji nisu više s nama - rekao je u uvodu Puljić. 

Svojom nazočnošću ovaj je događaj svojim dolaskom uveličao zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement. 

1. festival domoljubnog filma ''Stjepan Mlakar'' organizirala je Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine, te uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Slatina. (adf)
Foto:








Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!