ponedjeljak, 23. rujna 2024.

''Glasnici istine'' po trinaesti put organizirali i istrčali Memorijalni maraton ''Da se ne zaboravi Baranja ´91''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ''Glasnici istine'' u suradnji sa Općinom Draž organizirala je u nedjelju 13. memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ''Da se ne zaboravi Baranja ´91''.

Uz ''Glasnike istine'' Pavu Tutenova, Roberta Knapića, Željka Lukačevića te Ivanu Novak i Marinu Tutenov, na memorijalnom maratonu sudjelovali su i stalni sudionici, Ivica Lenard i Robert Kasumović iz Osijeka, Csaba Karakas iz Vardarca, te po prvi puta brigadir HV-a Ivan Galović iz Đakova i umirovljeni pukovnik Miroslav Varžić iz Zelčina, uz biciklističku pratnju Brigite Tutenov.   
 
Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima, kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca ispred spomen obilježja.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a odana je počast kod spomen obilježja trojici poginulih osječkih branitelja.

U Bilju su maratonce dočekali Zdenko Jumić, predsjednik Općinskog vijeća općine Bilje, članovi Policijske udruge branitelja Baranje Pavo Nikolić i Slavko Krajnović, Damir Buček, službenik Jedinstvenog  upravnog odijela, te Josip Ferić, prijatelj ''Glasnika istine'' koji zbog povrede nije mogao sudjelovati u memorijalnom maratonu.

Tradicionalno, sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana, koji od prvog memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U Grabovcu su maratonce dočekali predsjednik Općinskog vijeća Općine Čeminac Zoran Dušić te umirovljeni časnici HV-a Zoran Lulić i Branko Hanžek. Ispred spomen obilježja u Grabovcu simboličnim paljenjem svijeća odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

U Kneževim Vinogradima doček i okrjepu maratoncima pripremila je Općina Kneževi Vinogradi, a pozdravne riječi sudionicima maratona uputio je Tihomir Krajcar, u ime načelnika Općine Kneževih Vinogradi Vedrana Kramarića. Uz Tihomira Krajcara, kao i godinama ranije, nazočni u dočeku bili su i hrvatski branitelji Igor Keri, Dragutin Špoljarić i Janika Krajcar.
 
Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu, sudionike 13. Memorijalnog maratona ''Da se ne zaboravi Baranja ´91'' dočekala je Valentina Avdičević, pročelnica Jedinstvenog upravnog odijela Općine Draž, a svojim dolaskom podršku ''Glasnicima'' iskazali su i Slatinčani, Krunoslav, Mirela i Lorena Bot, te Anita i Antonio Lacković.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.
 
Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu na poznatom izletištu ''Kalinka'' svim sudionicima uručene su prigodne zahvalnice. (adf; ''Glasnici istine'')
Foto:









Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.