utorak, 20. kolovoza 2024.

Suša utječe na biljke, tražena žitarica ove će godine podbaciti: Na nekim površinama kukuruz ne vrijedi brati, očekivane štete, ovisno o tlu, od 30 do 100 posto

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Dugotrajno sušno razdoblje s razlogom je izazvalo zabrinutost poljoprivrednika, a visoke temperature će još potrajati, što svakako nije dobro za kukuruz koji je veliki potrošač vode. Suša se, nažalost, iz godine u godinu ponavlja i to uglavnom u razdoblju kada bi kukuruz trebao imati potrebnu vlažnost zemljišta.

U mnogim kukuruzištima berba počinje ranije, a neke će površine, nažalost, ostati neobrane – ratari na njima neće imati što brati.
Ako nema vlage u zemljištu i zraku, razvojni procesi i sama kvaliteta ploda neće biti na očekivanoj razini, rekao nam je dipl. ing. agronomije Siniša Hrgović, napomenuvši pritom da će ovogodišnji vremenski uvjeti očekivano ostaviti određene posljedice u smislu smanjenja prinosa i kvalitete.

– Kada govorimo o jesenskim kulturama, zbog previsokih temperatura dolazi do problema i s cvatnjom i oplodnjom, a s obzirom na dugo sušno razdoblje, možemo očekivati drastične poremećaje u smislu gubitaka prinosa iz dana u dan. Već sada možemo reći da će prinosi u pojedinim kukuruzištima biti manji od 30 pa čak i do 100 posto nego što je to bilo planirano.

NAVODNJAVANJE POMAŽE

-Sve, naravno, ovisi o tipu tla i agrotehnici koja je napravljena. Na laganim pjeskovitim tlima ovo će vrijeme ostaviti velike posljedice na usjevima, a već sada je vidljivo da je na pojedinim mjestima kukuruz već propao i ne isplati ga se niti brati – rekao je Siniša Hrgović.

Napominje da će u konačnici bolje proći oni proizvođači koji su sadili kukuruz na tlima blizu vodenih površina ili na težim tlima, a pogotovo oni koji imaju uveden sustav navodnjavanja.
Hrgović ističe kako je na početku vegetacije bilo dovoljno oborina zbog čega se biljke nisu duboko ukorijenile jer su imale dovoljno vode.

– Biljka puno bolje reagira kada u startu ima “stresne uvjete” pa samim time razvije bolji korijen ili se bolje adaptira na klimatsku nepogodu. Navodnjavanjem kukuruza može se održavati optimalna vlažnost i razina hranjivih tvari u svim uvjetima, a što dovodi do uštede i poboljšanih prinosa. Najteže je na pjeskovitim tlima – rekao je Siniša Hrgović, dodajući kako su zbog klimatskih promjena ove godine sve žetve krenule ranije, pa će tako biti i s kukuruzom.

– Nije zahvalno unaprijed govoriti o konačnim rezultatima; ostaje nam, kada žetva počne, vidjeti stvarno stanje i nadati se što manjoj šteti – zaključio je Siniša Hrgović. (icv.hr, bs)
Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!