petak, 9. kolovoza 2024.

Damiru Pejiću (16) iz Vukovara hitno je potreban darivatelj matičnih stanica: Hrabri mladić vodi drugu borbu s leukemijom

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

              ilustracija, Canva, screenshot RTL
Damir Pejić (16) je mladić iz Vukovara koji po drugi put u životu vodi borbu s karcinomom, konkretno, leukemijom. Bolest mu je po prvi put dijagnosticirana u 11. godini života, prebolio ju je, a potom se nedavno karcinom vratio.  

Trenutno se nalazi između dva ciklusa kemoterapije, a njegova priča odjeknula je putem društvenih mreža i medija kojima su se proširili apeli za pronalazak donora matičnih stanica koji je potreban za Damirovo izlječenje.  

Jučer (četvrtak) se tim povodom u Vukovaru održava akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, koju provodi Zaklada Ana Rukavina  u suradnji s ravnateljem Doma zdravlja Vukovar, mr.sc. Zvonimirom Gvozdenovićem, dr.med.dent. 

Neovisno o akciji u Vukovaru, odnosno, ako se na ovoj akciji ne pronađe podudarni donor,  na pomoć su i dalje pozvani sve zdrave osobe od 18 do 40 godina života, koje se u Registar mogu upisati u jedan od 8 transfuzijskih centara u Hrvatskoj (Virovitici najbliži su onaj u Osijeku i Zagrebu, op.a.)  

Na stranicama Zaklade Ana Rukavina nalaze se sve potrebne informacije o transfuzijskim centrima, načinu upisa u Registar, tko može biti donor i kako funkcionira sustav darivanja krvi, matičnih stanica i organa u Hrvatskoj. 

Kako se upisati u Registar? Kako postati donor? 

Važno je napomenuti kako se prvo daje “samo” krv, odnosno, potencijalni donor ne daje odmah koštanu srž, već dolazi na obično vađenje krvi. 

Osoba će pritom dati svoje osobne podatke te ispuniti upitnik s medicinskim kriterijima. Nakon toga, medicinski djelatnici će prvo izvaditi jednu epruvetu krvi, namijenjenu HLA tipizaciji, iz koje će se raditi analize za kompatibilnost.

U slučaju da se tipizacijom otkrije kako je osoba pogodna kao potencijalni darivatelj za pojedinog bolesnika, Zaklada će istu osobu kontaktirati i tada uputiti u daljnji postupak. 

Za spastiti nečiji život, potrebno je, dakle, samo ispružiti ruku i za početak darivati jednu epruvetu krvi. Mladiću iz Vukovara, kojemu je prije dva mjeseca majka izgubila život u borbi s karcinomom, a on svoju borbu nastavlja uz pomoć ujaka i bake, kako donosi RTL, svaka darovana epruveta bit će znak nade za izlječenje. 

Ukoliko želite postati donor te pomoći Damiru i drugim oboljelima koji vode životne bitke s teškom bolesti, popis transfuzijskih centara u kojima krv možete dati cijele godine možete vidjeti ovdje. (icv.hr, RTL, foto: screenshot RTL) 
Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!