srijeda, 12. lipnja 2024.

Održana 13. sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije: Evo o čemu se razgovaralo

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na jučerašnjoj 13. sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja se održala u Velikoj vijećnici pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića te uz nazočnost župana Igora Androvića i zamjenika Marija Klementa i Igora Pavkovića, raspravljalo se o brojnim važnim temama.

Jedna od ključnih tema aktualnog sata bila je sufinanciranje pomoćnih nastavnih materijala za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i rekonstrukcija igrališta ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici.

– Županija nastavlja financirati pomoćne materijale za oko 2500 učenika na našem području, uključujući i gradske i vjerske škole kojima nismo osnivači. Udžbenici se osiguravaju iz Državnog proračuna RH, dok pomoćne materijale financira Županija. Budući da su školama s cjelodnevnom nastavom već osigurani materijali kroz Državni proračun, Virovitičko-podravska županija dodatno će osigurati pomoćne materijale za učenike od 5. do 8. razreda, što je hvalevrijedna mjera- izjavila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić.

Osim toga, naglašeno je ulaganje u školske objekte. Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića koje će se pretvoriti u multifunkcionalni teren za više sportova. Rekonstruirat će se i drugo igralište u sklopu škole, a tereni će biti dostupni ne samo učenicima, već i svim ostalim korisnicima.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je projekt rekonstrukcije svlačionica i sanitarnih čvorova u Srednjoj školi Stjepan Ivšić Orahovica, vrijednosti oko 100 tisuća eura, od kojih se sufinancira 70 tisuća eura. Rekonstrukcija krovišta SŠ Marka Marulića Slatina, ukupne vrijednosti 250 tisuća eura, također je u planu, uz sufinanciranje od 70 tisuća eura.

U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700 tisuća eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Radovi u četiri škole na području županije, koji će biti završeni u rujnu, te priprema 11 projekata dogradnje i rekonstrukcije škola od Pitomače do Orahovice, također su u planu.

– Brojna su ulaganja pred nama, a sve to radimo kako bi svi učenici imali jednake uvjete za rad- zaključila je Bunić.

Razgovaralo se i o vremenskim neprilikama koje su u posljednje vrijeme pogodile područje Virovitičko-podravske županije, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok govorio je o štetama te hoće li Županija proglasiti elementarnu nepogodu.

– U proteklih mjesec dana imali smo tri vremenske neprilike koje su praćene jakim vjetrom, kišom i tučom na području Virovitičko-podravske županije, no do sada nije stigao niti jedan zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode. Poljoprivrednike koji su nam se javili uputili smo gdje mogu dati podatke o šteti u svojim općinama i gradovima, nakon toga slijedi procjena, a tek potom možemo proglasiti elementarnu nepogodu ako se pokaže da je to potrebno- ističe Mijok.

Dodao je također kako se Županija zalaže za vraćanje protugradne obrane na području svih pet slavonskih županija usprkos informacijama iz DHMZ-a koji tvrde da protugradna obrana ne služi svrsi s čime se ne slažu.

Povuklo se danas pitanje i o stranim radnicima, njihovom broju na području Virovitičko-podravske županije i što se čini za njihovo uključivanje u društvo.

– Od prijavljenih poslodavaca zaprimili smo 481 zahtjev za izdavanje radne dozvole. Dosad je izdano 212 dozvola, 93 zahtjeva su pozitivno riješena, osam je odbijeno, a 186 zahtjeva je u pripremi. Važno je napomenuti da izdavanje dozvola spada pod nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova, te da postoje deficitarna zanimanja za koja mi ne provodimo procjenu i koja ne dolaze do nas- rekao je Hrvoje Belobrk, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica.

Belobrk je istaknuo i mjere podrške za strane radnike:

– Što se tiče pomoći, sufinancira se učenje hrvatskog jezika za strance, a uključena je i Gospodarska komora. Od jeseni s uslugama počinje i škola u Pitomači. Trenutni zakon ostaje na snazi barem do jeseni zbog velikog pritiska poslodavaca. Kasnije se očekuje stroža kontrola radne snage, stručne spreme i smještaja- govori.

Dodao je i da među stranim radnicima prevladavaju radnici iz Nepala, Srbije i drugih bližih zemalja, dok su slijedeći po broju radnici iz Indije i drugih dijelova svijeta.

– Sve ove mjere provodimo kako bismo olakšali integraciju stranih radnika i osigurali im adekvatne uvjete za rad i život- zaključio je Belobrk. (icv.hr, mra, foto: A. Zeko)
Foto:











Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!