nedjelja, 24. ožujka 2024.

Članovi Mladeži HDZ-a grada Slatine na Cvjetnicu dijelili vjernicima maslinove grančice

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Danas se svečano obilježava kršćanski blagdan Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
U hrvatskom narodu taj dan se obilježava donošenjem na blagoslov u crkve raznovrsno proljetno bilje, grančice drijenka, vrbe, lijeske, ljubice, bršljana, te maslinovih i palminih grana. Blagoslovljenom cvijeću i grančicama na Cvjetnicu, pridavala se dvostruka moć, zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).

Negdje je još ostao običaj umivanja na Cvjetnicu u vodi u koju se stavljalo cvijeće s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Isus umro i uskrsnuo.

I Mladež HDZ-a grada Slatine obilježila je ovaj veliki kršćanski blagdan. Predsjednik Mladeži HDZ-a grada Slatine Tomo Tomić i članovi, vjernicima su uoči središnjeg misnog slavlja ispred crkve sv. Josipa dijelili maslinove grančice. Svi koji su htjeli, zauzvrat su mogli u crkvi ostaviti milodar. (Mladež HDZ-a grada Slatina; Foto: D. Fišli)
Foto:
















Klikom na REKLAME pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!