petak, 23. veljače 2024.

Veljača kao nikad do sad iznadprosječno topla: Do kraja tjedna očekuje nas promjenjivo vrijeme

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

         Foto: Facebook 
Veljača kao nikad do sad iznadprosječno topla. Apsolutni maksimum temperature za veljaču na području Virovitice smo imali 25. veljače 2008. godine „proljetnih“ 21,4°C. U bazi DHMZ-a podaci za grad Viroviticu postoje od 1951. godine. Iz navedenog možemo vidjeti da je bilo u povijesti i toplijih dana, ali ovako dugačak niz iznadprosječne topline i to ne samo najviših dnevnih vrijednosti ipak nije.

Posljednjih dana čitatelji nam šalju fotografije ranih sorti marelica i bresaka koje su u cvatu. Za proljetnice isti slučaj, kao da je proljeće u punom jeku. Anticiklonalno polje polako nad Jadranom slabi, a sa sjeverozapada se približava dolina s frontalnim sustavom, tlak zraka je u padu, a jugozapadnjak u jačanju. 

Tijekom petka, subote i nedjelje očekujemo pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, a najmanje kiše očekuje u istočnim predjelima. Očekivana kumulativna količina oborine do kraja tjedna na području Virovitičko-podravske županije je 2-7 milimetara oborine. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar. Jutarnje temperature zraka od 4°C do 12°C, a najviše dnevna od 11°C do 17°C.

Tjedan koji dolazi ne donosi ništa novo. Nastavak iznadprosječne topline uz povremenu kišu. (icv.hr, kp)

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩