nedjelja, 11. veljače 2024.

Primarijus Venus: Nalazimo se u jeku sezone gripe, bolesti koju „dobro znamo“, ali ju baš zato ne treba podcijeniti

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Nalazimo se u jeku sezone gripe, pa broj oboljelih iz dana u dan raste. Ne svjedoče o tome samo brojevi koji kažu kako je s krajem siječnja u Hrvatskoj bilo prijavljeno 8500 oboljelih, a na području VPŽ 55 (očekivano je da je broj neprijavljenih do nekoliko puta veći, op.a.), već nam o gripi i njenom zamahu dobro govori odsutnost djece u vrtićima, školama i odraslih u kolektivu.
Da gotovo nema osobe koja u posljednja tri tjedna nije osjetila „blagodat“ neke od sezonskih respiratornih bolesti, pa i gripe, koju, između ostalih simptoma, prati visoka temperatura, kašljanje, šmrcanje, umor, bolovi u tijelu, poteškoće pri disanju i slično, potvrdio nam je i prim.dr.sc. Miroslav Venus, dr.med., specijalist epidemiologije, predsjednik županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“, ujedno i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Kaže kako najveći broj oboljelih od gripe, a koji su prijavljeni kod obiteljskog liječnika ili hospitalizirani, dolazi u posljednjih par tjedana, ali i da situacija na području VPŽ ne prelazi uobičajenu situaciju za ovo vrijeme. Konkretno, gripa je tu, ali ne stvara probleme zbog kojih dolazi do odstupanja.
– Znamo da je gripa virusno oboljenje i da je prisutna već dugi niz godina, a pacijenti su upoznati s činjenicom da ju je najbolje preležati. S obzirom da je virus uzročnik, osim ako dođe do nekih akutnih komplikacija, antibiotici se ne uzimaju. Možemo reći kako je riječ o bolesti koju svi jako dobro znamo, ali je upravo zbog toga ne treba podcijeniti – upozorava dr. Venus koji kaže kako gripa također uzima živote i zna se akutno zakomplicirati.

Zato je važno gripu odležati i dati vremena organizmu da se oporavi, napominje primarijus Venus. 

Broj osoba koje se razbole u odnosu na one koji će bolest i prijaviti svom liječniku znatno je veći, pa se ne može govoriti o točnom broju oboljelih na određenom području. Ono što se može reći jest da će virus svake godine od siječnja do kraja ožujka imati svoje mjesto u populaciji, a pritom uvijek i donijeti „nešto novo“.

NEKOME TEK BLAGI SIMPTOMI, DRUGOME DANI “IZVAN POGONA” 

-Volimo reći kako je virus gripe „nestašan“, nestabilan. Svake godine on se „presvlači“, mijenja svoju antigenu strukturu kako bi opstao, pa samim tim i različito utječe na pacijente. Bolest za jednog pacijenta može biti u vidu blage temperature, s kašljem i blagim umorom, dok drugog to može značiti jako visoku temperaturu, deset dana strogog mirovanja zbog opće malaksalosti, grlobolju i bolove u cijelom tijelu. Gripa se pritom može i akutno zakomplicirati – ovaj „nestašan“ virus može utrti put super infekciji, odnosno lako napravi put nekoj od bakterija. Na našem području zbog gripe dvije su osobe dosad hospitalizirane – objašnjava primarijus Venus.

Zato je, kaže, preporuka cijepljenje i to aktualnim cjepivom za svaku sezonu. Najbolje ga je primiti na vrijeme, kada počinje sezona cijepljenja (listopad, studeni, op.a.), kako bi se tijelo stiglo pripremiti za izazovnu imunološku borbu. Cjepivo je sada četverovalentno, što osigurava, kaže naš sugovornik, širu pokrivenost i zaštitu od onih sojeva tipova i podtipova virusa koji inače cirkuliraju u populaciji.

-Kada govorimo o cijepljenju, uvijek volim reći da to nije čarobni štapić pa će vas zaštiti od ‘svega živog’, ali će drastično smanjiti rizik da se od te bolesti razbolite, odnosno, ako se razbolite da bolest kraće traje i da ima blaže kliničke znakove – naglašava naš sugovornik. 

Podsjeća na kategorije građana kojima je preporučeno cijepiti se: starije od 65 godina, djeca i odrasli koji boluju od kroničnih oboljenja, zdravstveni radnici, trudnice, ali i svi oni koji ne žele da im se gripa „zakomplicira“.

Iako je gripa u svom jeku, i dalje se građani mogu cijepiti, kaže dr. Venus, ali moraju biti svjesni da učinak cjepiva tada neće biti jednak kao da su se cijepili na vrijeme, pa da se tijelo stiglo pripremiti, jer postoji mogućnost da je osoba već sada u fazi inkubacije, iako nema simptoma.

Dr. Venus ističe kako bi bilo bolje da se veći broj građana prošle godine cijepio za vrijeme sezone cijepljenja, kao i u slučaju zaštite protiv koronavirusa, koji, iako više ne predstavlja globalnu prijetnju, i dalje cirkulira među populacijom. Koronavirus je jednako aktualan ovih dana, no o točnom broju oboljelih teško je govoriti  jer se testiranje ostavlja na dobru volju pacijenata i kućne testove, odnosno, nije obavezna prijava liječniku u slučaju oboljenja.

Simptomi nisu teški kao u početku pandemije, a budući da je svaka osoba u ove tri godine došla u kontakt s virusom (ili je cijepljen ili ga je prebolio), kaže primarijus Venus, više ne predstavlja istu opasnost kao na početku, jer su ljudi stekli određenu zaštitu. 

Ipak, budući da je, poput virusa gripe, nestabilan i svake godine pronalazi način kako zaobići ljudski imunitet, cijepljenje je i dalje preporuka, pogotovo za starije osobe i kronične pacijente, kako bi se izbjegle posljedice i stekla pravovremena zaštita od mogućih komplikacija, zaključuje primarijus Venus. (icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, ilustracija: Canva)  

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩