petak, 8. prosinca 2023.

Zvučna meditacija kao završnica projekta “Opuštena i sretna djeca” u Udruzi AUM Slatina

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Udruga AUM Slatina tijekom 2023. godine provela je u sklopu projekta “Opuštena i sretna djeca” mnoštvo različitih Mindfulness radionica svjesnih pokreta, vođenih meditacija i koncentracije na zvuk i boju.

Provedena je glazbena radionica svjesnih pokreta uz ozvučivanja instrumenata pod nazivom “Svjesni pokreti”, likovno meditativna radionica crtanja i bojanja mandala pod nazivom “Boje me opuštaju”, rekreativna radionica svjesne pažnje, svjesnog vježbanja s rekvizitima i svladavanja body scan tehnike pod nazivom “Opuštam svoje tijelo, glazbena radionica sviranja instrumenata na tijelu pod nazivom “Osjećam zvuk i vibracije”, radionica osvještavanja izvora zvuka, tj . prepoznavanja i povezivanja zvuk i instrumenta pod nazivom “Zvuk je zabavan”, radionica svladavanja različitih tehnika disanja u kombinaciji sa sviranjem instrumenta pod nazivom “Dah i zvuk”.

Posljednje radionica provedena u sklopu ovog projekta bila je zajednička zvučna meditacija tijekom koje su djeca prakticirala duboko opuštanje stvarajući zvuk i vibracije svirajući zvučne zdjele na tijelu te se pokušala koncentrirati na ton i trajanje zvuka.

Dobrobiti zvučne terapije su mnogostruke. Zvuk i vibracija relaksiraju i revitaliziraju organizam, poboljšavaju fokus i koncentraciju, a time i sposobnosti učenja, a zvučna meditacija pomaže i kod ublažavanja hiperaktivnosti. Zvukovi i vibracije pokrivaju ljudske frekvencije i energetske centre, probijaju tjelesne i duševne blokade te potpuno opuštaju i smiruju um i tijelo. Zvučna terapija i sviranje, tj. ozvučivanje meditacijskih glazbenih instrumenata kao što su zvučne zdjele, gong, zvona, bubanj i slično utječu na svaku stanicu u tijelu, balansirajući lijevu i desnu moždanu polutku.

Osim zvučnih Mindfulness radionica tijekom godine provedene su i radionice svjesnosti o tijelu kroz fizičko vježbanje ravnoteže s raznim rekvizitima kao što su pilates lopte i kolutovi te radionice Art-terapije crtanja i bojanja kroz koje djeca izražavaju i istražuju svoje osjećaje, slušaju poticajne ili opuštajuće priča, stvaraju kreativne vizualizacije, izražavaju se kroz ples i glazbu.

Projekt “Opuštena i sretna djeca” provela je Udruga AUM Slatina, a radionice je vodila Svjetlana Dupan, predsjednica udruge i certificirana terapeutkinja zvukom zvučnih zdjela sa završenom obukom Mindfulnessa. Projekt je proveden pod pokroviteljstvom Virovitičko podravske-županije. (Udruga AUM)

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩