petak, 8. prosinca 2023.

Dodijeljeno 30 Ugovora o energetskoj obnovi vrijednih 74 milijuna eura: Gradu Virovitici sredstva za obnovu javne zgrade u Gupčevoj ulici

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu jučer (četvrtak) je dodijeljeno 30 Ugovora o energetskoj obnovi zgrada javne namjene. Svečanosti dodijele ugovora nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministar Davor Filipović te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Trideset ugovora ukupne vrijednosti 73,8 milijuna eura, od kojih bespovratnih 36,44 milijuna eura, uručeno je za energetsku obnovu bolnica, domova zdravlja, škola i ostalih javnih zgrada opće namjene, a bespovratni dio osiguran je iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Ugovori su sklopljeni temeljem Poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji je proveden u razdoblju od 17. ožujka 2023. do 23. svibnja 2023. godine.

Među 30 odobrenih projekata je i projekt Grada Virovitice – energetska obnova javne zgrade u Ulici Matije Gupca bb. Ugovor je preuzeo gradonačelnik Ivica Kirin.
Kroz projekt vrijedan 373.025 eura na javnoj zgradi u Virovitici provest će se dubinska obnova koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i uštedom godišnje primarne energije u odnosu na stanje prije obnove te smanjenjem emisija CO2, što će pridonijeti dekarbonizaciji zgrada.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je zahvalio svima na dobro pripremljenim projektima, dodavši da je bila velika konkurencija na javnom pozivu vrijednom 74 milijuna eura.

Podsjetio je da je Vlada u srpnju 2020. pregovarala Višegodišnji financijski okvir te kazao da se tada postigao veliki politički dogovor i snažan odgovor na krizu.

– Energetski obnovljene zgrade su zgrade koje više štede i više vrijede- kazao je predsjednik Vlade i dodao da je to dugoročna investicija u jedan od četiri temeljna pravca Vladine politike, a to su digitalna tranzicija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija i ulaganje u obrazovanje.

– Čestitam svima koji ste bili spremni s kvalitetnim projektima i temeljem kriterija uspjeli u javnom pozivu- zaključio je premijer i dodao da je današnjih 30 ugovora samo dio mozaika cjelokupne obnove.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je cjelokupnu alokaciju namijenjenu za energetsku obnovu zgrada kako privatnog tako i javnog sektora.

Više pročitajte OVDJE. (vlada.gov.hr, mgpi.gov.hr, virovitica.hr)

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩