utorak, 28. studenoga 2023.

Obilježena 32. obljetnica pogibije hrvatskog viteza, Kozičanina Perice Sabe

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Prije trideset i dvije godine, 27. studenog u četničkoj zasjedi kod sela Čojlug poginuo je mladi hrvatski branitelj iz Kozica, Perica Sabo.

U sjećanje na tog istinskog hrvatskog viteza jučer (ponedjeljak) je Vijeće Mjesnog odbora Kozice, pod pokroviteljstvom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i Udruge HVIDR-a Slatina, organiziralo nekoliko aktivnosti.


Obilježavanje 32. obljetnice Peričine pogibije započelo je odavanjem počasti paljenjem svijeća i molitvom ispred spomenika poginulim hrvatskih branitelja iz Kozica, Perice Sabe i Ivice Filkovića, ispred kapele sv. Roka u Kozicama, a potom i kod njihovih posljednjih počivališta na mjesnom groblju u Kozicama gdje su im polaganjem cvjetnog aranžmana i upaljenih lampiona, uz Peričinu majku Anicu Sabo i ostalu rodbinu, počast odali predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Grada Slatine Tomom Tomićem, zamjenikom gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilijom Nikolićem i gradskim vijećnikom Igorom Fazekašem. Počast su odali i predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem, članovi Udruge maratonaca VPŽ ''Glasnici istine'' na čelu s predsjednikom Pavom Tutenovim, te mještani Kozica na čelu s predsjednikom MO Kozice Josipom Caderom koji je tom prigodom predvodio molitvu.

Paljenjem lampiona počast su odali uz još nekoliko spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja. Tako su im se u ovoj svetoj misiji kod spomenika podignutog na mjestu pogibije Perice Sabe nedaleko mjesta Čojlug u općini Mikleuš pridružili načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar i vijećnik Općinskog vijeća Općine Mikleuš Dalibor Lipovac, a u Novoj Bukovici uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu počast su odali i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica Franjo Kraljik u nazočnosti članova spomenute udruge.

Potom su se sudionici ovogodišnje obljetnice uputili prema Mjesnom domu u Kozicama gdje su dočekali ''Glasnike istine'' i kozičke bicikliste koji su istrčali, odnosno izvezli dionicu od mjesta Peričine pogibije kod Čojluga do Kozica, gdje su im uručene zahvalnice.

Ove su godine u spomen na poginulog hrvatskog viteza Pericu Sabu trčali ''Glasnici'' i njihovi prijatelji: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Zlatko Milošević, Robert Knapić, Josip Bukovac, Igor Miklošević, Zvonko Kiš i Tomislav Vidas, biciklisti su bili Kozičani Drago Kiš i Marko Medved, a logistička pratnja Josip Podboj i Ivana Novak.

Zahvalnice su zajednički uručili te se zahvalili svima koji su se uključili u obilježavanje ovogodišnje obljetnice,  predsjednik VMO Kozice Josip Cader, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić i predsjednik Općinskog vijeća Nova Bukovica i novobukovačke Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Franjo Kraljik. (mf, adf; Foto: Mihaela Feldi, Ivana Novak, Dario Medved)

Foto:Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩