petak, 20. listopada 2023.

Akcija PU virovitičko-podravske: Radi bolje sigurnosti u prometu, pješaci i biciklisti u petak, 20. listopada, pod “većim povećalom”

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


PU virovitičko-podravska od srijede do petaka na svom području provodi preventivno-represivnu akciju „Dani sigurnosti pješaka i biciklista u prometu“. U okviru akcije će danas (petak) od 8 do 12 sati biti provedena akcija nadzora i zaštite pješaka i biciklista u prometu, a policija provodi i preventivne aktivnosti podjele reflektirajućih prsluka, svjetla za bicikle i reflektirajućih navlaka za žice na kotačima bicikla, reflektirajućih privjesaka i privjesaka sa svjetiljkom. 

Cilj će povećati vidljivost pješaka i biciklista u prometu, kako bi se na taj način direktno utjecalo na povećanje njihove sigurnosti u prometu i smanjenje stradavanja, ali i skrenula pozornost na ovu problematiku.

PU virovitičko-podravska podsjeća kako je u prometnim nesrećama evidentiranima od početka ove godine na našim prometnicama sudjelovao 41 vozač bicikla, od kojih je jedan poginuo, 11 je teško ozlijeđeno i 20 lako. Lani je jedan biciklist smrtno stradao, 7 je teško ozlijeđeno i 13 lako.
U istom periodu je u prometnim nesrećama sudjelovalo 19 pješaka, od kojih je jedan poginuo, 6 je teško ozlijeđeno i 10 lako, a prošle godine su 2 pješaka teško ozlijeđena i 8 lako.

OBAVEZNA SVJETLA, REFLEKTIRAJUĆI PRSLUK

Biciklisti i pješaci su zato ugrožene kategorije koje su pod posebnim “povećalom”. 

Policija tim putem podsjeća da su vozači bicikla odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali prvenstveno zbog vlastite sigurnosti, obvezni prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i u sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dijelove bicikla.

Tu spadaju i pješaci, koji su obavezni koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Najznačajnije odredbe kojima Zakon o sigurnosti prometa na cestama regulira sudjelovanje pješaka i biciklista u prometu su da se moraju kretati prometnim površinama namijenjenim za njihovo kretanje, a biciklisti pri prelasku ceste obilježenim biciklističkim trakama nemaju prednost prolaska, nego moraju propustiti vozila koja se kreću tim dijelom ceste.

- Dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu za vozače bicikla je manja od 0,50 g/kg, a za vrijeme vožnje bicikla vozač ne smije skidati obje ruke s upravljača, ne smije koristiti mobitel i ne smije upravljati biciklom sa slušalicama na ili u oba uha, da se ne bi umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom – upozorila je policija. 

KACIGA GLAVU ČUVA 

Apelirala je i na roditelje da djeca moraju nositi kacigu ako voze bicikl i podsjetila što o vožnji bicikla propisuje zakon. 

- Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklima na cesti, osim djece s navršenih 9 godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija do 9 godina u pratnji osobe koja navršila 16 godina, kao i da su se pješaci prilikom prelaska preko ceste, na obilježenom pješačkom prijelazu ili na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza, obavezni uvjeriti da cestu mogu prijeći na siguran način, odnosno stati uz rub ceste i dobro se uvjeriti da vozilo ne nailazi treba, prvenstveno zbog vlastite sigurnosti – poručuje policija. (icv.hr, PU virovitičko-podravska) 

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩