ponedjeljak, 18. rujna 2023.

Vlada RH: Za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda podiže se potpora s 10 na 25 milijuna eura

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na sjednici Vlade RH, govorilo se i o mjerama za pomoć poljoprivrednicima. Kao prvu mjeru za pomoć poljoprivrednicima, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, je naveo potporu za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda.

Cilj mjere je pomoći većem broju poljoprivrednika u ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini i obuhvatiti štetu od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena, požara. Plenković je naglasio i da se podiže bespovratna potpora s 10 milijuna na 25 milijuna eura.

- Plan isplate je 19 milijuna eura do kraja ove godine, a šest milijuna eura početkom iduće – dodao je.

Zatim je premijer predstavio mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, kojima je cilj oporavak svinjogojske proizvodnje, održanje cjelokupne stočarske proizvodnje i očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom.

Kazao je da je riječ o novoj mjeri, koja je iznosi 15 milijuna eura s dinamikom isplate od 7 milijuna eura u 2023. i 8 milijuna eura u idućoj godini.

Sljedeća mjera za poljoprivrednike je otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima afričkom svinjskom kugom, vrijedna 6,8 milijuna eura.

Na kraju, kad riječ o pomoći poljoprivrednicima, premijer je predstavio kreditiranje poljoprivrednika i prerađivača u iznosu od 23 milijuna eura. Potpora obuhvaća otvaranje kreditne linije za obrtna sredstva i otvaranje investicijskih kredita. (vlada.gov.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩