petak, 15. rujna 2023.

Umirovljenicima do 160 eura, 100 nezaposlenima: Evo tko su dobitnici Vladinih mjera

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

          Foto: ilustracija, Freepik
Vlada je na današnjoj (srijeda) sjednici predstavila 5. paket mjera pomoći na kojoj je najavljeno zamrzavanje dodatnih 22 proizvoda, uz postojećih osam. To se prvenstveno odnosi na neka voća i povrća poput mrkve i limuna, ali i na higijenske potrepštine poput šampona, uložaka i WC papira, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Osim toga, najavljena je i isplata jednokratnih potpora za nekoliko skupina građana, među kojima su i stradali u potresu, prenosi Večernji list.

Prvi u redu jednokratnih potpora koje će biti isplaćene u listopadu bit će umirovljenici, odnosno korisnici obveznog mirovinskog osiguranja ili korisnici koji su iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Jednokratnu isplatu tako će dobiti svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 700 eura, i to po sljedećim kategorijama:

Jednokratne naknade sukladno iznosu mirovina:
-Do 300 eura – 160 eura naknade
-Od 300,01 eura do 435 eura – 120 eura naknade
-Od 435,01 do 570 eura – 80 eura naknade
-Od 570,01 do 700 eura – 60 eura naknade

Nadalje, posebnu novčanu naknadu primit će i primatelji dječjeg doplatka, i to sukladno broju djece u obitelji. Te će naknade biti isplaćene u listopadu svim korisnicima koji primaju doplatak za djecu te u studenom za sve koji su u postupku ostvarenja prava.

-Za jedno dijete – 50 eura
-Dvoje djece – 100 eura
-Troje djece – 150 eura
-Četvero djece – 200 eura
-Petero i više djece – 300 eura

Jednokratnu novčanu naknadu ostvarit će i svi ugoženi kupci energenata, što se odnosi i na korisnike Nacionalne naknade za starije, korisnike ZMN-a koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, kao i nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. To se ukupno odnosi na više od 173.000 osoba te će oni dobiti naknadu od 150 eura.

Osim toga, jednokratnu naknadu dobit će i svi nezaposleni građani koji su prijavljeni u evidenciju HZZ-a na dan 1. rujna 2023. godine, i to u iznosu od 100 eura, najavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Stradali u potresu nastavljat će primati postojeće potpore, a uz to će primiti i 265 eura jednokratne novčane pomoći, s time da pomoć može iznositi maksimalno 1.327 eura po kućanstvu. (vecernji.hr)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩