utorak, 26. rujna 2023.

Policija upozorila vozače i roditelje: Tijekom vikenda stradala su djeca na rolama i biciklu, svi moraju “otvoriti oči” na cesti

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

          Freepik
Tijekom proteklog vikenda na našim prometnicama lakše je ozlijeđeno dvoje djece u prometu, pa je PU virovitičko-podravska posebnim priopćenjem apelirala na sve velike i male sudionike u prometu da bolje “otvore oči”, a roditelje “podsjetila” na kategorije sudionika u prometu koji moraju imati kacigu ili pratnju kada se nalaze na cesti. 

U prvom slučaju, u petak, 22. rujna, u 17,50 sati u Čemernici automobil je naletio na dijete (11) koje se vozilo na rolama, pored drugog djeteta. Prelazili su cestu na mjestu koje je više od 50 metara udaljeno od najbližeg pješačkog prijelaza, ali se nisu ranije uvjerili da mogu cestu prijeći na siguran način, izvijestila je policija. 

- Do ove prometne nesreće je došlo na križanju ulica Zagrebačke i Kardinala Franje Kuharića kojemu se mlada vozačica nije približavala brzinom prilagođenom uvjetima na cesti, da se može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom u konkretnim uvjetima. U trenutku kada je rolama cestu prelazilo dvoje djece, jedno je uspjelo prijeći kolnik, no drugo dijete je od udara osobnog automobila podignuto na poklopac motora i palo na kolnik - izvijestila je policija. 

Druga nesreća dogodila se u nedjelju, također oko 17,50 sati, na pješačkom prijelazu Ulice Antuna Mihanovića i Bečke ulice u Virovitici. Biciklist (9) se uključio na pješački prijelaz, a da nije propustio sva vozila koja su se kretala ulicom s prednosti prolaska. Policija je upozorila da mali biciklist nije imao zaštitnu kacigu, kao ni pratnju osobe starije od 16 godina te da je vozač osobnog automobila pokušao izbjeći sudar. 

- Vozač osobnog automobila je u izbjegavanju sudara na središnjem dijelu kolnika ipak udario u prednji kotač i ručicu upravljača bicikla, uslijed čega je dijete izgubilo nadzor nad biciklom i pao na kolnik – upozorila je policija, koja je izvijestila kako zbog obje prometne nesreće u kojima su sudjelovala i nastradala djeca slijedi izvješće Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Policija je podsjetila kako su djeca posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama, budući da je na području PU virovitičko-podravske od početka godine pet njih teško ozlijeđeno, osam lakše, a jedno je dijete izgubilo život u prometnim nesrećama. 

- Ponovno se pozivaju vozači da posebno obrate pozornost na djecu sudionike u prometu i njihovu sigurnost u prometu. Isto tako se podsjećaju roditelji da su djeca prilikom upravljanja biciklom obavezna koristiti biciklističku kacigu, te da čl. 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklima na cesti, osim djece s navršenih 9 godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija od 9 godina u pratnji osobe koja navršila 16 godina.

 Također se podsjećaju djeca, ali i svi ostali pješaci, da su se prilikom prelaska preko ceste, na obilježenom pješačkom prijelazu ili na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza, obavezni uvjeriti da cestu mogu prijeći na siguran način, odnosno stati uz rub ceste i dobro se uvjeriti da vozilo ne nailazi, prvenstveno zbog vlastite sigurnosti – stoji u policijskom priopćenju. (icv.hr, PU virovitičko-podravska, mlo)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩