nedjelja, 10. rujna 2023.

[FOTO] Dan općine Voćin, blagdan Male Gospe: Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručena javna priznanja Općine Voćin

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Odavanjem počasti nevinim voćinskim žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, dodjelom javnih priznanja, te koncertom Mladena Grdovića i Suhopoljskih tamburaša, jučer (subota) je proslavljen Dan općine Voćin, blagdan Male Gospe. 

Svečanost je započela polaganjem vijenca i upaljenih lampiona za sve nevine voćinske žrtve i sve poginula hrvatske branitelje kod spomenika u središtu Voćina, a počast su odali: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andereja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović; saborska zastupnica i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković; zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i Igor Pavković; načelnik Općine Voćin Predrag Filić; predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić; načelnik Općina Mikleuš Robert Grabar; načelnik Općine Sopje Berislav Androš; slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić; zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić; v.d. načelnika Policijske postaje Slatina Miroslav Babić; predsjednik UDVDR Ogranak Voćin i županijski vijećnik Darko Božičković; te predstavnici udruga s područja Voćin i Virovitičko-podravske županije. Molitvu je kod spomenika predvodio voćinski župnik, upravitelj Župe Pohoda BDM u Voćinu vlč. Ivan Ereiz. 

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom tišine, svečanu sjednicu je u Hrvatskom domu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić pozdravivši sve nazočne, među kojima su bili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborska zastupnica Vesna Bedeković, dožupani Marijo Klement i Igor Pavković, načelnici općina, uvaženi policijski službenici, vlč. Ivan Ereiz, vijećnici Općinskog vijeća, predstavnici udruga te mještani, nakon čega je dao riječ načelniku Općine Voćin Predragu Filiću koji se u svom govoru prisjetio provedenih projekata, projekata koji su tijeku i projekata koje Općina Voćin planira provesti.

- Jučer smo proslavili blagdan Male Gospe, zaštitnice naše župe i naše općine uz mnoštvo vjernika hodočasnika na misnom slavlju. Voditelj je već nabrojao sve značajne projekte naše općine, pa ću se ja osvrnut na one bitnije. Mi smo općina koja ima dva vrtića koja su popunjena do zadnjeg mjesta, a što nije slučajno jer smo najmlađa općina u Hrvatskoj, a to me posebno veseli. Što se tiče sportske infrastrukture i rada naših sportaša, tu smo na visokom nivou, imamo dva nogometna kluba NK Ćeralije i NK Voćin iz kojih su proistekli neki vrsni nogometaši. Moram spomenuti i naše mlade hrvače koji djeluju pod Hrvačkim klubom Slatina te su na nedavno održanom turniru u Slatini ostvarili značajne rezultate, okitili se zlatnim medaljama u svojim konkurencijama. Što se tiče obrazovanja, osnovnu školu Općina podupire raznim programima u čemu nam pomaže Virovitičko-podravska županija, a sufinanciramo i smještaj srednjoškolaca u učeničke domove, kao i putovanje naših učenika u druge škole. U visoko školskom obrazovanju podupiremo sve naše studente sa stipendijama, koje smo povećali. Ono što je zaista lijepo, da mi kao najposjećenije mjesto ove godine u Slavoniji sa oko sto tisuća posjetitelja, čemu pridonose naša crkva i Geo info centar, postajemo sve prepoznatiji na turističkoj karti Hrvatske. Na našoj turističkoj ponudi radimo i daje. Nedavno smo označili početak radova na objektu ugostiteljskog tipa, odnosno prve faze turističkog kompleksa na našim jezerima. Dugi niz godina naši dužnosnici u Vladi i Saboru lobiraju za izgradnju doma za stare i nemoćne, te smo ove godine, kako bih rekao, upali u financiranje tog projekta koji će biti izgrađen ovdje u Voćinu. U budućnosti nas čeka još puno drugih stvari, tu je projekt hotela u veliko parku, rekonstrukcija starog dvorca Janković za što se nadamo da ćemo naći zainteresiranog investitora kako bi sebe financijski i stručno rasteretili. Za kraj bih zahvalio svima koji podupiru našu općinu, zahvalio bih se našim vijećnicima koji imaju razumijevanja i jednoglasno izglasavaju sve projekte koji su u interesu cijele općine, jer, to moram naglasiti, svi ti projekti će otvoriti radna mjesta gdje će se moći zaposliti naši stanovnici. Dragi žitelji naše lijepe općine želim vam još jednom čestitati Dan općine, blagdan Male Gospe, i neka nam Gospa podari puno zdravlja, sreće i puno uspjeha svima u daljnjem razvoju i napretku - rekao je načelnik Filić.

Nakon načelnika Filića, svim nazočnima na svečanoj sjednici, kao i svim ostalim stanovnicima općine Voćin čestitke povodom blagdana Male Gospe i Dana općine uputili su saborska zastupnica Vesna Bedeković te izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, naglasivši da će načelnik Filić i Općina Voćin i nadalje imati njihovu podršku u realizaciji svih projekata koji će biti na dobrobit svih njenih stanovnika. 

Uslijedilo je uručenje javnih priznanja, koja su laureatima uručili predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić i načelnik Predrag Filić. Zahvalnice Općine Voćin ove godine su uručene Petru Simonoviću (za višegodišnji rad i doprinos u ostvarenju rezultata u sportu), Željki Felbaru (za osobiti doprinos promociji općine Voćin kroz povijesnu vizualnu razglednicu) i Hrvoju Čoviću (za ostvarene sportske rezultate i igranje za hrvatsku Socca malonogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu. Plakete Općine Voćin uručene su Župi Pohoda Blažene Djevce Marije Voćin (za nemjerljiv doprinos duhovnoj i kulturnoj obnovi Svetišta Gospe Voćinske) koju je preuzeo vlč. Ivan Ereiz, županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću (zaslužnom za potpore u svim planovima i programima prioritetnim za napredak i razvoj općine Voćin), te predsjedniku Uprave tvrtke NEXE Ivanu Eregoviću (Plaketa će mu biti uručena naknadno). U ime nagrađenih na uručenim im javnim priznanjima zahvalio se Željko Felbar. 

Svečanu sjednicu su svojim nastupom uveličali mladi folkloraši dječje sekcije Kulturno-umjetničke udruge Voćin.

Kao i proteklih, i ove je godine proslava Dana općine upotpunjena je koncertom. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Vrata Papuka i Općine Voćin na Trgu Gospe Voćinske nastupili su Suhopoljski tamburaši te popularni hrvatski pjevač Mladen Grdović. (adf; Foto: D. Fiši, M. Feldi, D. Božičković)

Foto:
































































































Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩