srijeda, 7. lipnja 2023.

U OŠ Mikleuš predstavljena ''Interaktivna povjesnica općine Mikleuš'' te nagrađeni učenici i njihov mentor za dokumentarni film ''127. slavna virovitička brigada''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučer (utorak) su u prostorima Osnovne škole Mikleuš predstavljeni rezultati projekta ''Domovina i ja - među mladima''. 

Riječ je o projektu kojeg OŠ Mikleuš aktivno provodi treću godinu s naglaskom da je zadnje dvije godine provedbe i kvalitete projekta prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U sklopu navedenog projekta i ove je godine proveden natječaj pod nazivom ''Otmimo od zaborava'' gdje je ciljana skupina sudionika uglavnom bila vezana za osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob. 

Više o projektu rekao je voditelj projekta, nastavnik povijesti Dino Mataz.

- Treća je godina kako s učenicima OŠ Mikleuš provodimo projekt ''Domovina i ja - među mladima'' i zaista dajemo sve od sebe da različitim aktivnostima i konačnim rezultatima obuhvatimo teme zavičajne povijesti s naglaskom na Domovinski rat. Ove godine došli smo na ideju stvaranja ''Interaktivne povjesnice općine Mikleuš'' koja bi bila svojevrstan arhivski fond različitih povijesnih fragmenata ove općine. Prionuli smo na posao te su učenici uzeli ogroman angažman u izradi povjesnice na način da su se uhvatili u koštac s istraživanjem i ''kopanjem'' po arhivskoj građi s ciljem selekcije određenih događaja koje smo upotrijebili za temelj ove interaktivne web stranice - objašnjavao nam je Dino Mataz začetke ove ideje.

Javnom predstavljanju interaktivne povjesnice nazočili su brojni mještani općine, djelatnici OŠ Mikleuš, ali i predstavnici i članovi braniteljskih udruga, general specijalne policije u miru Mirko Horvatin, časnički namjesnik i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Branimir Jokić Našice, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ ''Glasnici istine'' Pavo Tutenov, te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Mirko Bušljeta. 

- Danas na predstavljanju rezultata projekta ''Domovina i ja - među mladima'' imao sam prigodu upoznati hvale vrijedan rad učenika OŠ Mikleuš na predstavljanju web stranice ''Interaktivna povjesnica općine Mikleuš'', koju su isti izradili velikim trudom i zalaganjem te istraživanjem događaja iz dalje i bliže prošlosti općine zajedno sa profesorom Dinom Mataz, a sve sa ciljem da se zabilježe događanja od interesa za samu općinu. Objavom na web stranici učinili su da ti događaji i svi njima dostupni zapisi o događajima postanu putem interneta dostupni ne samo mještanima, nego i svima koji se koriste internetom neovisno o mjestu boravka te na taj način iste otrgnu od zaborava. Zadovoljstvo je vidjeti da dio branitelja koji sudjeluju u nastavnim aktivnostima osnovnih škola promicanjem istine o Domovinskom ratu nisu uzalud utrošili vrijeme, jer su zainteresirali učenike i za taj dio naše prošlosti što svojim radovima i potvrđuju - rekao je general Mirko Horvatin.

- Ugodno sam iznenađen prezentiranjem projekta ''Domovina i ja – među mladima'' i to izradbom ove web stranice polaznika 8. razreda OŠ Mikleuš, kao i Projekcijom filma ''127. virovitička slavna brigada'' Katoličke klasične gimnazije Virovitica u sklopu Natječaja ''Otmimo od zaborava'', iz razloga što vidim da su mladi aktivno uključeni u prezentaciju Domovinskog rata i ostalih događaja iz naše nedavne povijesti. Mislim da je to dobro, mislim da smo mi ''stariji'' uspjeli prenijeti na mlađe generacije ljubav prema domovini, zanimanje mladih za promicanje vrijednosti Domovinskog rata, bez ikakvog pritiska. Dobro je u tome smislu da ipak imamo kome ostaviti Hrvatsku, da još ima te snage i u mlađim generacijama koji su u stanju, sukladno vremenu u kojemu živimo, prenositi našu priču, priču generacije koja je stala na branik domovine u presudnome trenutku za opstojnost ne samo domovine, već i hrvatskoga naroda - rekao je Branimir Jokić.

U završnom djelu programa predstavljanja projekta, svi prisutni imali su priliku pogledati i kratki dokumentarni film medijske skupine Katoličke gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice, a riječ je o filmu kojeg su članovi medijske skupine prijavili na natječaj ''Otmimo od zaborava''. Nakon projekcije uručene su nagrade i zahvalnice svim sudionicima projekta, ali i autorima i mentorima dokumentarnog filma ''127. slavna virovitička brigada''.

- Drago nam je što smo mogli kao medijska skupina Katoličke klasične gimnazije sudjelovati u ovom hvale vrijednom projektu i tako očuvati djelić onoga o čemu mlađe generacije trebaju učiti i čuvati to od zaborava. Učenici su objeručke prihvatili ovaj izazov i vrlo se dobro snašli u njemu, pa mogu slobodno reći i uživali - istaknuo je mentor, suautor na filmu Božidar Biondić.

Predstavljanjem rezultata projekta i nagrađivanjem svih sudionika, OŠ Mikleuš započela je s programom obilježavanja 166 rođendana i postojanja školstva na području općine Mikleuš. Riječ je o bogatom programu u kojem će kroz narednih tjedan dana ova škola obilježiti svoje postojanje.

- Ponosan sam na učenike naše škole, naše kolegice i kolege, te sve danas prisutne koji su prepoznali vrijednost ovog projekta. Također upućujem pohvale i riječi hvale učenicima medijske skupine iz Virovitice na fantastičnom filmu koji su napravili. Drago mi je da su i mladi kroz svoj angažman i rad dali ovom projektu jednu novu dimenziju. Definitivno smo udarili temelje nadogradnji ovog projekta te omogućili da povijesne teme ovog kraja ne padnu u zaborav - zaključio je Mataz, koji je i uručio nagrade učenicima i mentoru za film ''127. slavna virovitička brigada''. 

Dokumentarni film ''127. slavna virovitička brigada'' možete pogledati na poveznici. (adf, dm; Foto: D. Fišli)

Foto:

























Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩