ponedjeljak, 27. ožujka 2023.

KUD ''Podravina'' iz Čađavice predstavio Virovitičko-podravsku županiju na ''Šokačkoj rapsodiji'' u Zagrebu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


''Šokačka rapsodija'' tradicionalna je manifestacija koja se održava svake godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Manifestacija je to koja je ove godine održana 26. ožujka i na kojoj se u prepunoj dvorani umijećem tamburica predstavilo više od stotinu tamburaša, točnije ukupno 125 tamburaških virtuoza. 

Gosti rapsodije bili su: Amira Medunjanin, Vlatka Kopić Tena, Dino Jelusić i Mirko Švenda Žiga koji su pripremili nezaboravnu tamburašku večer. Nezaboravna će biti i za čađavačke folkloraše koji su s još tri folklorna društva uveličali ovu manifestaciju. Budući da su sve ulaznice za koncert rasprodane u svega nekoliko dana, organizatori rapsodije su generalnu probu otvorili za javnost. Između generalne probe i koncerta na Trgu Stjepana Radića pored spomenika Domovini, osim KUD-a  ''Podravina'' iz Čađavice, zaplesali su i zapjevali folkloraši iz KUD-a ''Šijaci'' iz Biškupaca, KUD-a ''Zrinski'' iz Brodskog Stupnika i KUD-a  ''Tomislav'' iz Cerne. Na početku je formirano veliko šokačko kolo svih sudionika nakon kojeg se svako društvo predstavilo svojom koreografijom. 

KUD ''Podravina'' Čađavica je i ovaj puta  prezentirao čađavačku narodnu nošnju u kojoj su izveli pjesme i plesove Slavonije. Po završetku nastupa, folkloraši su krenuli ka dvorani Lisinski kako bi svi zajedno sudjelovali na ''Šokačkoj rapsodiji''. Po šest članova svakog društva nazočili su na pozornici i s tamburašima pjevušili najljepše slavonske tamburaške pjesme koje su se izvodile. Koncert je započeo sa svima poznatom prekrasnom pjesmom ''Slavonijo, najljepša zemlja si ti'', a završio neizbježnim bećarcem. 

- Odlazak u Zagreb i sudjelovanje na ovoj manifestaciji iziskivao je i određene materijalne troškove koje nam je i ovaj puta bezrezervno osigurala Općina Čađavica na čelu s načelnikom Mirkom Rončevićem na čijoj podršci se članovi KUD-a ''Podravina'' zahvaljuju. Međutim, moramo istaknuti da smo ovaj projekt aplicirali i na natječaj Virovitičko-podravske županije te se nadamo da će nam i od njihove strane biti osiguran i refundiran bar dio troškova koje je KUD imao - kaže predsjednica KUD-a Valentina Predrevac, budući da su Čađavčani ove godine bili predstavnici i Virovitičko-podravske županije. (adf; KUD ''Podravina'' Čađavica)

Foto:












Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩