subota, 25. ožujka 2023.

27. izložba vina slatinskoga kraja: Chardonnay Zvonimira Koića šampion izložbe

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Slatina ima bogatu povijest proizvodnje vina koja datira još od srednjeg vijeka, a može se pohvaliti i titulom grada prvog pjenušavog vina proizvedenog u Hrvatskoj. Upravo je ta tradicija bavljenja ovom gospodarskom granom razlog zbog kojeg se godinama održava izložba vina slatinskoga kraja koja se jučer održala po 27. put.

Udruga vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje”, uz pokroviteljstvo Grada Slatine i podršku Turističke zajednice Grada Slatine te medijsko pokroviteljstvo Radio Slatine jučer (petak) je u Restoranu Sequoia organizirala izložbu koja je privukla velik broj vinara, a čija je ovogodišnja tema bila “Vino i hrana kao lijek”.

S nekoliko pozdravnih i riječi dobrodošlice članovima udruge i gostima obratio se novi predsjednik udruge Josip Doležal, koji je otvorio ovogodišnju izložbu posvećenu uvijek aktualnoj temi – zdravlju. O pozitivnom utjecaju vina govore i brojne znanstvene studije, a uz dobro vino dakako da ide i dobra hrana. Danas se ljudi ponovno vraćaju hrani vlastitog uzgoja i lokalnog porijekla pa je zato na ovogodišnjoj izložbi vina svoje zdrave proizvode predstavila Maja Lazić, vlasnica tvrtke Organica Vita iz Vraneševaca koja se bavi ekološkim uzgojem i proizvodnjom sjemenki, hladno prešanih ulja, namaza, proteinskog praha i čajeva, a ovom prigodom se, kako je rekla, najviše orijentirala na namaze jer “oni nekako najbolje idu uz vino”.

Poznato je svima kako se uz zdrav život veže i med, neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima i prirodni lijek za brojne zdravstvene tegobe, zato se izložbi sa svojim slatkim proizvodima predstavila i Udruga pčelara “Lipa” Slatina.

Enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici Ivana Nemet nažalost nije bila prisutna, no članovima udruge se obratila putem dopisa u kojemu je objasnila način ocjenjivanja, a istaknula je kako je ove godine došlo do bitnih promjena u načinu ocjenjivanja koje je podignuto na jednu višu i ozbiljniju razinu. Najbitnija izmjena je ta da je uvedeno ocjenjivanje metodom 100 bodova, za razliku od prethodne metode 20 bodova.  Predložila je i da se nakon izložbe članovi udruge sastanu kako bi im održala predavanje na temu ocjenjivanja vina i iznijela svoje stručno mišljenje i savjete, što će i učiniti u ponedjeljak, 27. ožujka, u 18 sati na istome mjestu.

Stručna je komisija imala dosta posla i trebalo je ocijeniti 43 uzorka, a rezultati su pokazali da radilo o mahom odličnim vinima.

Najviše bodova, a time i status šampiona izložbe zaslužio je Zvonimir Koić za svoj chardonnay s osvojenih 85 bodova. Na ovogodišnjoj izložbi je podijeljeno ukupno devet zlatnih plaketa, sedamnaest srebrnih, četiri brončane i pet priznanja.

Zlatnu plaketu za kvalitetu primili su: obitelj Bosak za Cuvée FR/CS, obitelj Lukač za vino aronija, Franjo Rogina za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu, Nada Šaponja za graševinu i Zvonimir Perković također za graševinu.

Srebrnu plaketu su osvojili: Dominik Nikić za chardonnay, obitelj Bosak za graševinu, obitelj Lukač za graševinu i frankovku, Josip Doležal za vranac, Marin Kokorić za graševinu, Dražen Kokorić za graševinu, Krunoslav Cukor za muškat Hamburg, Tihomir Grđan za frankovku, Davor Orban za stolno bijelo i lozovaču, Dinko Pandur za graševinu, obitelj Križetić za graševinu, Bernard Kovačić za stolno bijelo, Josip Podboj za stolno bijelo, Dalibor Medved za stolno bijelo i Danijela Mihoković za graševinu.

Brončanu su plaketu primili: Krunoslav Cukor za stolno bijelo, Franjo Rogina za rizling, Dominik Nikić za graševinu i OPG Zagorac za stolno bijelo.

Priznanja su osvojili: Albin Mudri za stolno bijelo, obitelj Šarabok za pinot sivi, Bernard Kovačić za chardonnay, Davor Orban za graševinu i Tihomir Grđan također za graševinu.

Plakete su vinarima uručili predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Slatinsko vinogorje” Josip Doležal, dopredsjednik Mirko Lukač, zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić i direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak.

Premda je chardonnay Zvonimira Koića odnio status šampiona, na ovoj se izložbi posebno istaknuo Franjo Rogina s osvojene četiri zlatne plakete (za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu) i jednom brončanom plaketom za rizling. Vinogradarstvom se počeo baviti prije dvadesetak godina kao početnik, no mnogo je naučio uz proučavanje stručne literature i razne edukacije koje udruga pruža svojim članovima, čemu i duguje svoj uspjeh, kao i naravno marljivom radu jer, kako kaže, “vinograd je velika obaveza i u njemu provodi i do tri sata svakoga dana”.

Po završetku izložbe se tražila i čaša više kako bi se kušala sva nagrađena i izložena vina, a uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji pa ni ukusne hrane nije nedostajalo. (Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩