četvrtak, 1. prosinca 2022.

Osnovne škole u VPŽ, uz još jednu županiju, jedine u Hrvatskoj sve imaju kuhinju i blagovaonicu: U potpunosti su spremne za uvođenje besplatne prehrane

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Virovitičko-podravska županija je, uz Požeško-slavonsku, jedina hrvatska županija u kojoj sve osnovne matične i područne škole, kojima je županija osnivač, imaju i kuhinju i blagovaonicu i u potpunosti su spremne za uvođenje besplatne prehrane za sve učenike. Besplatna prehrana za sve učenike osnovnih škola uvodi se od drugog polugodišta ove školske godine.

– Projekt besplatne prehrane, nastavak je snažne i odgovorne politike Vlade RH. Važno je da svako dijete ima iste prilike i mogućnosti u obrazovnom sustavu. Virovitičko-podravska županija, kontinuirano, iz godine u godinu, poboljšava uvjete u našim školama, pružajući našim učenicima jednakost i ravnopravnost. Primjerice, u zadnjih pet godina Virovitičko-podravska županija je uložila više od 2,5 milijuna kuna za kuhinjsku opremu te namještaj u blagovaonicama u školama u kojima smo osnivači – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Inače, novom mjerom Vlade RH bit će osigurana i dodatna zapošljavanja u školama, a tako i na području VPŽ, a sukladno potrebama i normativima određenim standardom kako bi se sve moglo organizirati sukladno svim zakonskim smjernicama. O tome je, između ostalog bilo riječi u srijedu na sjednici kolegija ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije, koji je održan uz predsjedavanje pročelnice za obrazovanje i demografiju VPŽ Martine Bunić.

Za mjeru besplatne prehrane, bit će osigurana sredstva u iznosu od 10 kuna po učeniku za jedan dnevni obrok. Taj obrok odredit će škola zajedno s osnivačem, a sve sukladno Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika propisanim od strane Ministarstva zdravlja. (vpz.hr; foto: ilustracija, K.Toplak)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩