ponedjeljak, 17. listopada 2022.

Intervju s ravnateljem Dinkom Blaževićem u povodu 120. obljetnice postojanja i rada Opće bolnice Virovitica: Učinkovito odgovaramo na nove zdravstvene izazove i potrebe pacijenata

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Virovitička Opća bolnica ove godine, točnije 17. listopada, obilježava 120 godina postojanja. Kroz nju su u tom razdoblju, uz liječnike, medicinske sestre i tehničare, administrativne djelatnike i tehničke službe, prošli deseci tisuća pacijenata kako s područja Virovitičko-podravske županije, tako i s područja koja prirodno gravitiraju bolnici iz drugih županija, a danas i iz cijele Hrvatske. Značajnim ulaganjem u infrastrukturu, opremu i kadar, osobito tijekom posljednjih dvadeset godina, Opća bolnica Virovitica izgradila se kao zdravstvena ustanova koja lokalnoj zajednici može služiti na ponos, a pacijentima osigurava povjerenje da će u njoj ostvariti modernu, dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu. U povodu te važne obljetnice razgovarali smo s ravnateljem Dinkom Blaževićem.

Kako gledate na veliki jubilej, 120 godina postojanja bolnice i kako danas vidite bolnicu u kontekstu novih izazova i trajnih promjena?

- Svakako je riječ o respektabilnoj obljetnici koja osim ponosa, zadovoljstva i časti budi i poštovanje prema svima onima koji su bolnicu osnivali, izgrađivali i razvijali tijekom svih ovih godina. Generacije su prošle kroz nju, radeći u njoj kao zdravstveni i nezdravstveni djelatnici ili pak liječeći se kao pacijenti. Prošla je i dva svjetska rata, Domovinski rat i nedavnu pandemiju bolesti COVID-19. Tijekom proteklih 120 godina ova bolnica se opremala, tehnički i kadrovski, nastojeći uvijek pratiti vrhunsku kvalitetu i odgovoriti zahtjevima struke. Virovitičani i žitelji Virovitičko-podravske županije godinama su zajedno s djelatnicima naše bolnice gradili svoju Bolnicu te zato imali dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu. Ostvareni su veliki uspjesi u ukupnom razvoju zdravstvene djelatnosti koji će se, siguran sam, u narednim godinama još više i brže razvijati.

Svoj najveći razvoj Opća bolnica Virovitica bilježi u posljednjih 20 godina. Što biste izdvojili kao značajna ulaganja u tom razdoblju?

- U Opću bolnicu Virovitica samo u posljednjih dvadeset godina ukupno je investirano više od 200 milijuna kuna zahvaljujući sredstvima europskih fondova, ministarstava i Virovitičko-podravskoj županiji. Među najvećim investicijama svako moram izdvojiti dogradnju korpusa D1 kao kompleksa paviljona D Opće bolnice Virovitica i energetsko-tehničkog bloka (trafostanice i nove kotlovnice) u iznosu od više od 80 milijuna kuna. Bio je to jedan od najznačajnijih projekata koji je započeo 2009. godine, a u upotrebu je stavljen 2011. godine. Bolnica je njime dobila novi objekt sa šest etaža i u njima prostore za novu kuhinju, praonicu rublja i krevetnu stanicu, jedinicu intenzivnog liječenja (JIL), sterilizaciju i bolničku ljekarnu, operacijski blok te stacionarne bolničke odjele. Opremanjem tih prostora ondje su potom preseljeni i Odjel neurologije, Odjel ginekologije (II. kat) i Odjel abdominalne kirurgije (IV. kat). Drugi najveći projekt je svakako „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“ vrijedan više od 48 milijuna kuna koji je završen u rujnu 2019. godine.

Još jedan projekt označio je prekretnicu u radu bolnice – nova Dnevna bolnica. Što je tim velikim ulaganjem dobila medicinska ustanova, a što pacijenti?

- Ovim projektom sagrađen je Aneks B1 – Dnevne bolnice Opće bolnice Virovitica vrijednosti 22 milijuna kuna te je nabavljena potrebna oprema vrijednosti 26 milijuna kuna kojom su opremljene operacijske sale, središnja sterilizacija, jedinica za intenzivno liječenje i dnevne bolnice. Nabavljeni su i ultrazvučni uređaji te medicinska oprema, namještaj i oftalmološka oprema, oprema namijenjena pedijatrijskoj, kirurškoj, internističkoj i oftalmološkoj dnevnoj bolnici.

- Riječ je o iznimno važnim projektima i za grad Viroviticu i cijelu Virovitičko-podravsku županiju, jer izgradnjom novih kapaciteta bolnica svojim stanovnicima, ali i stanovnicima susjednih županija koji koriste usluge Opće bolnice Virovitica nudi još bolju i kvalitetniju uslugu i skrb.

U odnosu na prije deset ili dvadeset godina značajno je povećan opseg usluga koje bolnica danas pruža pacijentima zahvaljujući novoj opremi, uređajima, ali i kadru. Što danas omogućuje pacijentima, da po te usluge ne moraju ići u veće sredine?

- Usudio bih se reći da smo ispunili sve ciljeve koji su prije dvadeset godina bili postavljeni pred Opću bolnicu. Godine 2013. službeno je otvoren OHBP – Objedinjeni hitni bolnički prijam koji od tada pruža brzu i kvalitetnu dijagnostiku, brzu i adekvatnu intervenciju pacijentima u hitnim stanjima te zbrinjavanje pacijenata svih trijažnih kategorija. Ovaj odjel godišnje zbrine više od 22.000 pacijenata. Zahvaljujući Dnevnoj bolnici Službe internističkih djelatnosti pacijenti se u Virovitici mogu liječiti modernim kemoterapijskim protokolima, imunoterapijom, antihormonskom terapijom te brojnim drugim lijekovima koji skraćuju vrijeme liječenja i olakšavaju terapiju za samog pacijenta. Novim prostorima, uređajima i opremom omogućili smo pacijentima u sklopu Službe kirurških djelatnosti čak 450 različitih dijagnostičko-terapijskih skupina liječenja, odnosno 75 potpuno novih usluga. U Općoj bolnici Virovitica danas se izvode zahvati kao i na velikim klinikama. Uz već ranije rađenu totalnu i djelomičnu artroplastiku kuka uvedena je i totalna protetika zgloba koljena i ramena uz minimalno invazivne pristupe kod degenerativnih bolesti koštano-zglobnog sustava, kao i tumorska protetika i osteosinteza dugih i kratkih kostiju korištenjem najmodernijih osteosintetskih materijala. Ostvarili smo cilj u vidu smanjenja broja hospitalizacija, s brojem od 100 stolaca u dnevnim bolnicama, zahvaljujući projektu „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“ koji je financiran iz EU fondova. Novi ultrazvučni aparati, MR, CT uređaj te druga moderna i kvalitetna oprema te novi Medicinsko-biokemijski laboratorij omogućili su kvalitetniju i bržu cjelokupnu dijagnostiku za naše pacijente, pa na pretrage i zahvate u Viroviticu dolaze danas iz cijele Hrvatske. Ujedno, Opća bolnica Virovitica danas se može pohvaliti eksplantacijama zahvaljujući kojima, uz pomoć obitelji pacijenata, spašavamo živote putem Eurotransplanta. U posljednjih osam godina naša ustanova ima ukupno 22 donora, od kojih je uzeto 60 organa.

Osvrnimo se i na poslovanje bolnice, koje je posljednjih godina obilježeno ne samo trajnim rastom troškova, već i COVID-19 pandemijom. Opskrba lijekovima i medicinske usluge, osobito one koje se odnose na hitna stanja, nisu bila dovedena u pitanje ni za vrijeme najvećeg „lockdowna“, no Opću bolnicu ne mimoilaze pitanja s kojima se bore i druge medicinske ustanove.

- Ekonomsko poslovanje Opće bolnice Virovitica svih ovih godina temelji se na ugovorima o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite bolesnika oboljelih od akutnih bolesti potpisanih s Hrvatskih zavodom za zdravstveno osiguranje. Uz taj limit, odnosno prihode od osnovnog zdravstvenog osiguranja, ugovoreni su i prihodi dopunskog zdravstvenog osiguranja, prihodi za primarnu zdravstvenu zaštitu te prihodi za usluge izvan ugovorenog limita (posebno skupi lijekovi, eksplantacije, klinička istraživanja…). Osim HZZO-a, tu su i sredstva od pruženih usluga drugim zdravstvenim ustanovama, proračuna (središnji i lokalni), ostalih korisnika, participacija, EU projekata i sanacija. Važan način financiranja Bolnice također su prihodi lokalnog proračuna za decentralizirane funkcije, preko osnivača Virovitičko-podravske županije, koji su namijenjeni za tekuće i investicijsko održavanje i ulaganje, nabavljanje prijeko potrebne medicinske i laboratorijske opreme, uređaja i strojeva, računala i računalne opreme…

U posljednjih 20 godina zamjetna je promjena visine maksimalnog ugovorenog limita i njegovog utroška u strukturi najznačajnijih rashoda Bolnice.

- Ako ćemo uzeti za primjer, godine 2002. ukupno 61,70 posto limita bilo je utrošeno na izdatke za zaposlene, a 15,70 posto limita na izdatke za lijekove i potrošni medicinski materijal. Danas se ta brojka penje na 114,60 posto utrošenog limita za troškove za zaposlene, a 39,60 posto utrošenog limita na lijekove i potrošni medicinski materijal, odnosno ugovoreni limit ne pokriva ni trošak plaća. Budući da se više od 85 posto rashoda odnosi na rashode na koje bolnica ne može direktno utjecati (izdaci za zaposlene i izdaci za lijekove, posebno skupe lijekove i potrošni medicinski materijal), upravljačke strukture bolnice nisu u mogućnosti u cijelosti kontrolirati i dugoročno planirati rashode. Uvjeti poslovanja zdravstvenih ustanova u posljednjih nekoliko godina sveli su se na tzv. sanacije koje su postale redoviti način financiranja, uz problem većinom nerealno niske cijene zdravstvene usluge. U tom kontekstu nužna je cjelovita reforma zdravstvenog sustava, koja je već počela i koja će, vjerujem, već u budućim godinama pokazati rezultate. Unatoč izazovnim vremenima u kojima se hrvatsko zdravstvo nalazi, a posebno u protekle tri godine, usluge, ulaganja i investicije nisu dovedene u pitanje.

Kako vidite Opću bolnicu Virovitica u sljedećih 20 godina?

- Vizija Opće bolnice Virovitica je unaprijediti kvalitetu života svakog pojedinca i cijele populacije, ojačati svoje kapacitete kroz suradnju s drugim ustanovama, kako bi učinkovito odgovorili na nove zdravstvene izazove i potrebe stanovništva u skladu s najboljom medicinskom praksom i etičkim načelima. Opću bolnicu Virovitica danas čekaju nova ulaganja – energetska obnova svih preostalih objekata, rekonstrukcija rodilišta te instalacija fotonaponske elektrane na sve krovove bolnice kako bi se postigle uštede na troškovima energenata koji su u posljednje vrijeme enormno porasli. U proteklih pet godina bilježimo i povećani rast novozaposlenih mladih liječnika, posebno u posljednje tri kada je zaposleno njih 36, a što nam ulijeva nadu u svjetliju budućnost kadrovskog ekipiranja liječničkog kadra s obzirom da je u Općoj bolnici Virovitica, kao i u većini općih bolnica, deficit liječnika oko 30 posto. Pacijent i njegovo liječenje, sukladno zdravstvenim standardima, predstavlja, kao i prije 120 godina, tako i danas, ali i ubuduće, centar svih zbivanja u bolnici. To uključuje ostvarivanje prava pacijenata i njegovu sigurnost, pravo na privatnost, dostupnost pravovremene i adekvatne informacije o bolesti, modalitetima liječenja, prognozi i rizicima. S tim ciljem Opća bolnica Virovitica nastavlja svoju humanu i zdravstvenu misiju koja je počela davne 1902. godine i koju sa svojim zaposlenicima, uz osnivače, partnere, suradnike i donatore nastavlja s ponosom i u budućnosti.

Opća bolnica Virovitica jedina je bolnička zdravstvena ustanova na području Virovitičko-podravske županije koja zbrinjava oko 75.000 stanovnika. Budući da zdravstvenu zaštitu Opće bolnice Virovitica koriste i osiguranici rubnih područja susjednih županija, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke, gravitirajuće područje realno je veće i kreće se oko 77.000 stanovnika. Poslovanje Opće bolnice Virovitica temelji se na Ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Danas bolnica u okviru stacionarne zdravstvene zaštite za liječenje bolesnika ima ustrojeno devet odjela s ukupno 228 kreveta, od toga 200 za akutno, 23 za produženo i pet kreveta za palijativno liječenje, kao i 100 stolica ugovorenih za liječenje pacijenata u dnevnim bolnicama.

Zapošljava 709 djelatnika, od toga je 65 liječnika specijalista, 32 specijalizanta, 15 doktora medicine, odnosno magistara farmacije i biokemije, 348 medicinskih sestara srednje, više i visoke stručne spreme, dva logopeda, tri psihologa, 77 ostalih zdravstvenih djelatnika (laboratorijskih tehničara, inženjera medicinske radiologije, fizioterapeuta, farmaceutskih tehničara) i 167 nezdravstvenih djelatnika. (icv.hr, mlo, Fotografija: Matija Rođak)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩