petak, 24. lipnja 2022.

[FOTO&VIDEO] I ove godine sopjansko ''Lilanje na Ivanje'' okupilo velik broj lilaša i gostiju

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Svake godine, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini, odnosno ''Ivanje''. Drugu godinu za redom manifestacija ''Ivanje'' je financirana kroz projekt Interreg prekogranične suradnje u sklopu projekta Drava events II, a u organizaciji Općine Sopje te u suradnji s partnerom Općinom Starin iz Mađarske.

Veliki broj posjetitelja pristiglih s područja općine Sopje, susjednih općina i grada Slatine okupilo se jučer (četvrtak) u predvečernjim satima na platou iza zgrade Općine kako bi pogledali, ali i sudjelovali u lilanju. 

''Lilanje na Ivanje'' je višestoljetni običaj koji se u Sopju održao na jedinstveni način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaju opstali su, a ''Ivanje'' je Sopjanima posebno u srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već dugi niz godina sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima ''Ivanje'' prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje. 

Lilanje je službeno otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš čestitavši imendan svim Ivanama i Ivanima, te onima koji nose izvedenice tog imena.
Ove godine zalilao je 31 lilaš, a među njima i načelnik općine Sopje Berislav Androš, i to vrlo uspješno. Svim lilašima uručene su potvrde o sudjelovanju i medalje. 

- Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap - objasnio je lilanje načelnik Androš.

Uz lilanje održan je i kulturno-zabavni program uz Tamburaški sastav Kontra, a bila je priređena i večera za sve posjetitelje. (icv.hr, adf; Foto&Video: D. Fišli)

Foto:






































































































Vido:


RESTORAN I HOSTEL ''SEQUOIA'' SLATINA, NAJBOLJI GABLEC U GRADU 
Sve što vas zanima u svezi Restorana i hostela ''Sequoia'' Slatina, možete pogledati na Facebook stranici Restoran i hostel ''Sequoia'' Slatina, te na Instagramu Restoran i hostel ''Sequoia''. Za ostale informacije zvati br. tel. 033 561 375
AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩