utorak, 11. siječnja 2022.

Kada ibuprofen, a kada paracetamol?

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

        Foto ilustracija Facebook
Paracetamol je prvi je izbor kod povišene temperature te kao lijek protiv lakših do srednje teških bolova. Ibuprofen je primarno lijek za bol i upalu u reumatskim bolestima.

Čuli smo da ibuprofen najbolje djeluje protiv bolova, ali i da bi trebalo uzimati paracetamol u slučaju temperature. Kakva je točno razlika među ta dva preparata?

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije

"Paracetamol i lijekovi iz skupine tzv. NSAR (nesteroidni antireumatici: diklofenak, ibuprofen, piroksikam, ketoprofen i naproksen) po svom djelovanju su analgo-antipiretici, tj. djeluju kao analgetici (za smanjenje bolova) i antipiretici (za snižavanje tjelesne temperature). Paracetamol je od svih navedenih lijek s najmanje nuspojava i prvi je izbor kod povišene temperature te kao lijek protiv lakših do srednje teških bolova (nema protuupalno djelovanje kao ibuprofen i ostali NSAR). Ibuprofen je primarno lijek za bol i upalu u reumatskim bolestima i drugim mišićnokoštanim poremećajima, iako se prečesto uzima i za bolove druge etiologije. Odličan je analgetik i protuupalni lijek, no izaziva i dosta nuspojava pa ga treba oprezno uzimati samo kada je zaista potrebno." (zivim.gloria.hr)

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩