subota, 22. siječnja 2022.

Blagdan sv. Vinka - Vincekovo proslavili i slatinski vinogradari

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Vincekovo je danas (subota), na blagdana svetog Vinka, proslavljeno i na slatinskom području unatoč vjetrovitom i vrlo hladnom danu. 

Mnogi vlasnici vinograda i njihovi prijatelji okupili su se u vinogradima, vikendicama..., kako bi proslavili novu vinogradarsku godinu i početak radova u vinogradarskih radova, a tako je bilo i u vinogradu obitelji Culej iz Slatine.

Kako to već običaji nalažu, na blagdan sv. Vinka započela je nova vinogradarska godina i bez obzira na vremenske prilike vlasnik vinograda Damir Culej obišao je s prijateljima svoje trsove, te simboličnim orezivanjem loze označio početak radova u vinogradima. Orezani trs je potom obredno poškropio, odnosno "krstio" starim vinom, dok su s njega visjele kobasice i slanina koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

- Iako je bilo vrlo hladno, pogotovo na brdu jer tu vjetar piše jače, morali smo nastaviti tradiciju i proslaviti Vincekovo. Da se ne smrznemo upalili smo lijepu vatricu na kojoj smo ispekli kobasice i slaninu, a bilo je tu i dobre kapljice - ispričao je Damir Culej.

Jedan od Damirovih prijatelja Darko Vujić Vujki, inače istinski ljubitelj dobre kapljice, kazao je kako već desetak godina dolazi za Vincekovo u vinograd obitelji Culej. 

- Moj prijatelj Damir uvijek ima dobro vino, a to je vjerojatno zato što dobro ''zalijemo'' za početak radova u vinogradu, tj. veselo proslavimo Vincekovo. Danas je bilo hladno, ali nas je vino zagrijalo - rekao je Vujki. 

Dio ekipe na proslavi Vincekova je bio i Damirov sin Jurica.

- Dobro je ovako malo izaći na svjež zrak i nadisati ga se, a tu je i tradicija koju ne smijemo prekinuti. Uz pečene kobasice i slaninu, te dobro vino sve je lako - sa smiješkom je kazao Jurica. (D. Fišli; Foto: D. Vujić, J. Culej)

Foto:

''Duh Slatine'' obrt za knjigovodstvo, računovodstvo i poslovno savjetovanje. Sve potrebne informacije možete zatražiti na broj mobitela 097/708-6875 ili na e-mail duh.slatine@gmail.com, te na Facebook stranici ''Duh Slatine''
AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩