subota, 27. studenoga 2021.

U suhopoljskom Dvorcu Janković održana sjednica Koordinacije savjeta mladih s područja pet slavonskih županija

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Prije nešto više od mjesec dana, točnije 22. listopada, održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije, na kojoj je jednoglasno za predsjednika izabran Željko Romić.

Pod njegovim predsjedanjem, danas (petak) je u Konferencijskoj sali Centra za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, održana 7. sjednica županijskih savjeta mladih, na kojoj su sudjelovali savjeti mladih Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.

Sjednica je održana u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i to na način da je svaki od spomenutih savjeta predstavljalo najviše dva predstavnika.

Nazočnima se na samom početku obratila Melita Ilakovac, dosadašnja predsjednica Savjeta mladih VPŽ, koja je tom prigodom govorila o radu u proteklom periodu.

-Izuzetna mi je čast što sam na poziv novog predsjednika Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije, Željka Romića, danas ovdje s vama, a ovdje sam da podržim rad buduće generacije. Što se tiče savjeta mladih za vrijeme mog mandata, koji je završio u lipnju ove godine, moram reći da sam zaista ponosna što smo sve ovo podigli na jednu veću razinu, odnosno osnovali Koordinaciju savjeta mladih s područja pet slavonskih županija, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili rad s mladima, jer ideje koje iznjedre iz tih pet županija su zaista hvalevrijedne. Isto tako, želim istaknuti da smo nastavili i s humanitarnim djelima, između ostalog, onih povodom uskrsnih i božićnih blagdana, a posebna mi je čast što smo sudjelovali u projektu borbe protiv ovisnosti – prisjetila se Ilakovac.

Današnja sjednica nastavak je suradnje koja proizlazi iz potpisanog sporazuma o prijateljstvu i suradnji između spomenutih savjeta mladih, sklopljenog u siječnju 2019. godine.

-S formiranjem ove Koordinacije savjeta mladih iz pet slavonskih županija, naša želja bila je da se ujedinimo i da cijela situacija dobije dodatno na težini. Zaista dobro surađujemo, imamo slične interese i zajedno radimo i borimo se za interese mladih. Situacija s koronavirusom dodatno nas je usporila, ali mi se ne predajemo. Želimo se u budućem periodu nametnuti kao važan faktor i prema donositeljima odluka, da bi naše ideje ‘odjeknule’. Jednostavno se moramo boriti i nametati da bi dobili svoj prostor – rekao je predsjednik Savjeta mladih OBŽ, Marko Kapular.

Inače, savjeti mladih, za one koji ne znaju, osnivaju se kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne samouprave, a njihova je zadaća promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih. Između ostalog, omogućuju mladim osobama sudjelovanje u postupku i procesu službenog donošenja odluka od strane predstavnika vlasti. Njihov rad temelji se na interesima i potrebama mladih osoba da iz vlastite perspektive predlože promjene koje će zadovoljiti njih same i druge mlade osobe u zajednici kojoj žive.

Plan aktivnosti u idućem razdoblju predstavio je novi predsjednik Savjeta mladih VPŽ Željko Romić.

-Savjet mladih Virovitičko-podravske županije usvojio je novi plan rada u kojem su istaknute točke kojima smo se danas bavili i na ovoj Koordinaciji savjeta mladih s područja pet slavonskih županija. Neke od aktivnosti su suradnja s tijelima lokalne i regionalne samouporave, poticanje osnivanja Savjeta mladih u svim jedinicama lokalne samouprave i borba protiv apatije i pasivnosti mladih kada govorimo o društvenom angažmanu, kao i poticanje suradnje sa svim odgojno-obrazovnim i visokoškolskim ustanovama, vijećima učenika i studentskim zborovima, udrugama građana i pomladcima političkih stranaka na području Virovitičko-podravske županije. Jedan od najvažnijih aspekata našeg programa je suradnja s ostalim savjetima mladih – naglasio je Željko Romić.

Romić se osvrnuo i na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih te naglasio kako se očekuje poboljšanje statusa savjeta mladih kod predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i mladih u široj javnosti, te poticanje većeg interesa mladih na sudjelovanje u savjetima mladih što će rezultirati povećanjem broja savjeta mladih na nacionalnoj razini, kao i olakšano djelovanje sukladno Zakonu. Djelovanjem savjeta mladih želi se postići bolja komunikacija mladih i donositelja odluka te veći angažman mladih u lokalnoj sredini koji će povećati kvalitetu života mladih sukladno njihovim potrebama.

-Uz sve navedeno, naglasak je bio na temama koje potiču mobilnost mladih koja je danas narušena kao posljedica pandemije koronavirusa. Smatramo da je mobilnost najvažniji prioritet kod mladih, kako bi mogli putovati i upoznavati se s drugim ljudima, sadržajima i novim iskustvima, a danas im je to onemogućeno – zaključio je Romić.

Predstavnici savjeta mladih u nastavku su iznijeli primjere dobre prakse, kao i probleme s kojima se susreću u svojim sredinama. Također, zajedničkim idejama i prijedlozima dogovorene su neke od aktivnosti koje će se provoditi u daljnjem radu.

Riječima ohrabrenja, podršku savjetima mladih s područja pet slavonskih županija dao je i Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade Vlade RH. (icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

Foto:




AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩