ponedjeljak, 11. listopada 2021.

Smotra folklora ”Pjesmom i plesom kroz jesen” u Mikleuš ponovno prizvala bogatu tradiciju i običaje

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Zagrljaj ljepote narodnih nošnji, jedinstveni osmijeh snaša i bećara, puna duša i srce slavonske pjesme u krilu jeseni. Osjećaj neponovljiv i prepun. Prikaz je ovo prelijepe jesenske priredbe, smotre folklora ”Pjesmom i plesom kroz jesen” koju je i ove godine na najbolji mogući način pripremilo Kulturno-umjetničko društvo ”Mikleuš” kao organizator s postavom prelijepe scene s motivima Slavonije. Veliku pomoć i pokroviteljstvo pružila je Općina Mikleuš pa je tako na početku smotre nazočne pozdravio načelnik Robert Grabar. 

– Svi znate da smo prošle godine ovu smotru morali odgoditi zbog epidemiološke situacije, ali evo, mogu reći, kako sam ove godine presretan što smo ipak uspjeli. Moram odati veliku zahvalnost i priznanje članicama i članovima našeg Kulturno-umjetničkog društva koji su uložili ogroman trud u pripremi smotre, a isto tako i svim drugima koji su pomogli pripremiti ovaj naš prepoznatljiv događaj. Hvala i županu Igoru Androviću koji je svojim dolaskom uveličao našu manifestaciju i naravno od srca hvala svim sudionicima programa i medijima koji su nas pratili – rekao je Grabar.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalio je organizatore i Općinu na ovoj prelijepoj priredbi. 

– KUD Mikleuš poznat je po organizaciji ove priredbe koja je prelijep način očuvanja kulturne baštine našu županije. Znamo da je ovo Društvo uspješno, puno radi i što je najljepše za vidjeti ima jako puno djece i mladih što je za svaku pohvalu. Naravno, Virovitičko-podravska županija je potpora ovakvim društvima i događanjima. Moram posebno pohvaliti načelnika Roberta Grabara koji je goste dočekao u narodnoj nošnji i ne samo dočekao nego i nekoliko puta nastupio na pozornici, prateći one najmlađe na samici te svirajući samicu i berdu uz odrasli folklor. Tako se voli svoje mjesto i za njega bori – rekao je Andrović te potom i službeno otvorio smotru.

A onda je krenulo, prvo su se predstavili oni najmlađi, djeca KUD-a Mikleuš koreografijom ”Pjesme i igre iz Slavonije”, a onda, kako je to već na ovoj smotri uobičajeno, odrasla sekcija folklora KUD-a domaćina predstavila se novom premijerom. Ovoga puta bila je to koreografija ”Ej Slavonijo zemljo plemenita” koju je potpisao mentor, profesor Đuro Beg. I ovoga puta domaćin je pokupio ogroman pljesak kakav su i zaslužili izvedbom plesova, a posebno izvrsnim vokalnim dionicama.

Uslijedili su potom nastupi KUD-ova, ”Lipa” Nova Bukovica, ”Zdenac” Zdenci, ”Jasen” Šaptinovci, potom KUD-a ”Slavko Kolar” iz Palešnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su na odličan način pokazali baštinu svoga kraja. Nastupili su potom članice i članovi KUD-a ”Čačinci” i Podgorač, a smotru je zaključio KUD ”Dika” iz Slatine.

Svaki KUD na poklon je dobio zahvalnicu i poklon iz ruku dopredsjednice društva domaćina Jadranke Grabar, a najveći poklon svima bio je pljesak prepunog šatora ispred osnovne škole. Ova folklorna bajka završila je nastupom Tamburaškog sastava Čokanj. 

– Iskreno, uložili smo doista puno truda i rada u pripremi i svi smo se nekako bojali kako će sve ovo završiti s obzirom da smo do sada smotru održavali u našoj sportskoj dvorani, a sada smo zbog epidemioloških mjera sve preselili u šator. Ali, sada, su mi duša i srce puni, jer na kraju je svima osmijeh bio na licu, svi su nam čestitali i to je najvažnije da su se svi nazočni ugodno osjećali i dobro zabavili. Na kraju prelijepo je vidjeti sve folkloraše zajedno i goste kako uživaju u nastupu Tamburaškog sastava ”Čokanj”. Uz očuvanje kulturne baštine koju svi ljubomorno čuvamo, upravo taj zajednički osmijeh, zagrljaj i pjesma su bit folklora i ovakvih priredbi. Od srca hvala svima i vidimo se dogodine – zaključila je članica KUD-a Mikleuš i sjajna voditeljica programa Sandra Kraljik. (icv.hr, vg)      

Foto:









AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩