utorak, 26. listopada 2021.

Kroz projekt ''Istina o pobjednicima'', slatinska HVIDR-a ove godine organizirala ciklus terenskih nastava za učenike 7. i 8. razreda

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Kroz projekt ''Istina o pobjednicima'', slatinska HVIDR-a nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom ove je godine nastavila s provedbom svoje tradicionalne aktivnosti u sklopu koje organizira ciklus terenske nastave za učenike 7., ove godine i 8. razreda, a u prigodi obilježavanja Dana 136. slatinske brigade.

Tako su tijekom protekla dva tjedna terensku nastavu prošli učenici iz šest osnovnih škola. Učenike OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice predvodio je razrednik, odnosno učitelj geografije i povijesti Tomislav Sabolić, učenike OŠ Mikleuš predvodili su ravnatelj Dragan Kraljik i učitelj povijesti Dino Mataz, s učenicima OŠ Josipa Kozarca iz Slatine bili su učiteljica matematike Ljiljana Peretin i učitelj geografije i povijesti Markan Lukić, s učenicima OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice učitelj informatike i tehničke kulture Dalibor Korpak i učitelj fizike i matematike Momir Radašinović, učenike OŠ Voćin predvodili su njihovi razrednici, učiteljica fizike i kemije Svjetlana Đorđević i učitelj povijesti Željko Polić, dok je posljednjeg dana terenske nastave s učenicima OŠ Eugena Kumičića Slatina bio učitelj povijesti Dino Mataz.

Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih, a ove godine i osmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

Tako su u sklopu terenske nastave učenici nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, te kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast, posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao kustos Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić te ih upoznao s kontekstom i kronologijom Domovinskog rata istaknuvši važnost obrane slatinskog prostora za cijelu istočnu Hrvatsku, kao i posljedice rata od kojih su ljudski životi najveća žrtva kojima je plaćana samostalna i sloboda.

– Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše Domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti, – istaknuo je Đuričić koji se tom prilikom osvrnuo na nastanak Spomen sobe Domovinskog rata gdje su članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatina-Orahovica i pokojna predsjednica Marija Maračić odigrali presudnu ulogu.

– Ljudski životi izgubljeni tijekom Domovinskog rata svima nam trebaju biti stalno sjećanje i opomena da svoju povijest i slobodu shvatimo ozbiljno i s poštovanjem, – zaključio je Đuričić.

Po završetku predavanja preparator Goran Boršić upoznao je učenike s vojnom opremom i oružjem korištenim za vrijeme Domovinskog rata. 

O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli govorio im je zamjenik gradonačelnika Grada Slatine i predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je istaknuo kako je svrha ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer kako je rekao, djeci će nakon ove terenske nastave cijeli tijek Domovinskog rata na ovim prostorima ostati u sjećanju upravo iz razloga što su i sami imali priliku obići liniju obrane kojom su kročili hrvatski ratnici da bi svima nama osigurali slobodu i život kakav danas poznajemo.

Isto tako učenici će u svojim školama kroz literarne i likovne radove moći izraziti svoje dojmove s terenske nastave, a najbolje radove i ove će godine nagraditi HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama na svečanosti koja će biti upriličena u prosincu ove godine.

Nakon predavanja u Zavičajnom muzeju učenici su obišli bivšu liniju obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje su im ispred spomenika nevinim žrtvama, o životu za vrijeme okupacije u Voćinu govorili predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković i dopredsjednik iste Ivan Đuzel koji su i sami preživjeli ratne strahote, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

Sve dane terenske nastave u pratnji učenika bili su i članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl i Stjepan Trevizan koji su ih upoznali s putevima 136. slatinske brigade.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ ove godine podržavaju i financijski podupiru: Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Isto tako HVIDR-a nastavlja suradnju i sa slatinskim srednjim školama, te će za 50 gimnazijalaca Srednje škole Marka Marulića i isto toliko učenika Industrijsko-obrtničke škole početkom studenog mjeseca ove godine organizirati obilazak Vukovara.
(radioslatina.hr, mf/Foto: M. Feldi, D. Božičković, J. Habl, D. Mataz)

Foto:




















































AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩