nedjelja, 19. rujna 2021.

Održani 14. tradicionalni Dani kukuruza, susreti Slovaka u Miljevcima

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U obnovljenom domu Matice Slovačke Miljevci u nazočnosti zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Marija Klementa, predsjednika i tajnice Saveza Slovaka RH Mirka Vavre i Branke Baksa, predsjednika općinskog Vijeća Nova Bukovica Franje Kraljika te ravnateljice OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica Larete Žubrinić, a u organizaciji s potpisom miljevačke Matice Slovaka održani su tradicionalni 14. “Dani kukuruza”. I ovi su susreti na najljepši način pokazali svu ljepotu čuvanja kulturne baštine Slovaka i Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Sve je započelo predstavljanjem starog običaja komušanja i spremanja kukuruza koji su prikazali članovi Matice domaćina, a potom je svečani program održan domu Matice koje ge otvorio predsjednik Đuro Sobol.

-Hvala od srca svim pokroviteljima i donatorima koji su pomogli u organizaciji ove naše tradicionalne manifestacije koju smo eto prošle godine zbog korone održali u minimalnom, a i ove godine u nešto manjem obimu. Ipak, uspjeli smo prirediti i pokazati svu ljepotu kulture Slovaka u Hrvatskoj i zato se zahvaljujem našim gostujućim maticama iz Osijeka, Zokovog Gaja, Markovca Našičkog i Jelisavca te posebno našim domaćim članicama i djeci Područne škole koji su priredili ovaj program. I na kraju moram posebno reći i ovo, slijedi nam popis stanovništva i pozivam sve naše Slovake iz Miljevaca da se na istom tako i izjasne kako bi matica mogla dalje raditi – rekao je Sobol.

U ime općine Nova Bukovica obratio se predsjednik općinskog vijeća Franjo Kraljik pozdravivši i pohvalivši volju i trud Slovaka iz Miljevaca na ustrajnosti organizacije ove manifestacije koja je postala prepoznatljivost cijele općine. S nekoliko prigodnih riječi obratila se prvo tajnica Saveza Slovaka u Hrvatskoj Branka Baksa, a potom i predsjednik Saveza Mirko Vavra.

-Dragi moji presretan sam što sam i danas ovdje s vama u ovom obnovljenom i prekrasnom domu. Uvijek smo s vama, pomažemo vam i tako e biti kada nas god budete trebali. Nema nas puno, ali tu smo, gajimo naše običaje i čuvajmo to zajedno, družimo se, veselimo se jer to je jedini način da očuvamo ovu prelijepu kulturu Slovaka u Hrvatskoj – rekao je Vavra.

14. Dane kukuruza otvorio je zamjenik župana VPŽ Marijo Klement:

-Čestitam Matici Slovaka na ovoj manifestaciji koja zaslužuju biti na visokoj razini i nada se kako će u narednim godinama i biti bez ove nesretne korone. Čestitam i ovim vrijednim ljudima koji na prelijep način čuvaju kulturnu baštinu i Hrvata i Slovaka jer to je naše blago, blago Nove Bukovice, Virovitičko-podravske županije ma mogu reći i cijele Hrvatske. Ta povezanost Hrvata i Slovaka kroz kulturu i zajednički život je biser koji itekako trebamo čuvati – zaključio je Klement.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program koji su otvorile dječja i seniorska pjevačka skupine Matice domaćina, a potom su nastupili učenici Područne škole Miljevci te Matice gosti, iz Osijeka, Zokovog Gaja, Markovca Našičkog, i Jelisavca čije su plesačice i plesači očarali publiku zahtjevnom koreografijom te pokupili najveći pljesak. (icv.hr, vg)

Foto:















AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩