ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Kreće popis stanovništva: Želite to obaviti online, a nemate e-pass? Evo što trebate učiniti

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Od danas počinje prvi digitalni popis stanovništva u Hrvatskoj, a provodit će se od 13. do 26. rujna. Vlada je na službenim stranicama, u sustavu e-Građani, objavila upute za samopopisivanje. Procedura funkcionira ovako:

– Kako bi sudjelovali u prvom digitalnom popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj potrebno je izabrati vjerodajnicu za prijavu, registrirati se, pročitati uvjete upotrebe, potvrditi da ste punoljetni i početi sa samopopisivanjem. Dovoljno je da se samo jedan član kućanstva prijavi na portal e-Građani te popiše i ostale članove kućanstva – navode u uputama, donosi 24sata.hr.

Kako do vjerodajnice?

1. Koraci za dobivanje ePass vjerodajnice:

– popuniti pristupnicu za ePASS vjerodajnicu za e-Građane https://www.fina.hr/epass-i-mtoken-vjerodajnice-online
– potrebna preslika osobne iskaznice u pdf formatu
– https://ospd.fina.hr/, Pristup na servise, učitati tražene dokumente (pristupnica i osobna) i predaja zahtjeva
– čeka se samo 1 dan

2. m-Token, Internet bankarstvo

Kao korisnik internetskog ili mobilnog bankarstva odmah možete pristupiti portalu e-Građani. Prijava je jednostavna i identična prijavi na internetsko bankarstvo, jer pritom koristite isti autentifikacijski uređaj, odnosno vašu elektroničku vjerodajnicu – mToken, čitač kartice ili token, koje ste dobili prilikom ugovaranja usluge. 

3. e-osobna iskaznica
 
Potrebno je istaknuti da ukoliko osoba ne stigne ispuniti Upitnik odjednom, moguće je spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom Upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja. Ako je osoba ispunila i poslala Upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru (kod), onda više nije moguće unijeti promjene u Upitnik – dodaju iz Vlade.

Nakon uspješno provedenog postupka i slanja ispunjenog obrasca u sustav za samopopisivanje na ekranu će se prikazati jedinstvena šifra koja služi kao dokaz o uspješno provedenom postupku samopopisa te ju je obavezno sačuvati kako bi ju mogli dati na uvid popisivaču pri terenskom popisivanju.

Više o popisu stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine kao i uvjete upotrebe saznajte na poveznici OVDJE. (24sata.hr)

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩