četvrtak, 12. kolovoza 2021.

Recept za slavonski čobanac

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

     Foto ilustracija: D. Fišli 
Zbog velikog interesa ponovo objavljujemo post iz 2012. godine ''Recept za slavonski čobanac''. 

Sastojci za čobanac:

(na bazi 12l vode za oko 15 osoba)
10 glavica luka (srednje veličine)
2 blaga začina za čobanac (sastojci su otprilike: sol, papar, ljuta paprika, slatka paprika, Vegeta itd.)
25 dkg mesa po osobi (na 12l vode 2.5-3 kg mesa (od viška glava ne boli) 
10 dkg svinjetine (bez kosti - but, plećka itd.)
5 dkg svinjetina (kožice, uho, nogice)
5 dkg junetine (bez kosti - plećka, vrat itd.)
5 dkg jelen / srna / divlja svinja / ovčetina (bez kosti)
10 dkg sitne ljute paprike (naravno može se količina smanjiti po ukusu… bez obzira što se stavlja začin za čobanac, stavlja se i ovaj sastojak)
1 velika žlica mljevenog papra
2-3 paprike feferonke
Sol (po potrebi/ukusu)
lovorov list
1 dl bijelog Vina
papar u zrnu
2 dl mineralne vode
šećer
2dl pasirane rajčice
4 režnja bijelog luka

Priprema čobanca:
Isjeckati luk na sitne kockice (što sitnije to bolje - on poboljšava gustoću čobanca, znači što se bolje prodinsta i što je sitniji to će čobanac biti gušći)
Isjeckati meso na kockice +/- (2cm x 2cm x 1cm)
Stavimo u kotlić (lonac) luk, žlicu šećera (da luk sto prije prodistamo i da pusti vodu), 2 lovorova lista i 1dl mineralne vode i dinstamo +/-10min)
Dodamo 5 dl vode
Zatim stavljamo meso po tvrdoći (prvo svinjeće kožice, uho, nogice, jelen ili srna nakon 10-15 minuta divlja svinja, nakon 10-15 minuta dodajemo junetinu nakon 10-15 minuta ostatak svinjetine)
Dinstamo uz dodavanje što manje tople vode (znači samo hladna i naravno što manje dok se meso ne opusti
U međuvremenu dok dinstamo meso razmutimo začin za čobanac u 1L hladne vode (tako da bude spreman kada meso bude prodinstano)
Kada se meso opusti (pusti vodu i dobije pomalo sivkastu boju) dodajemo toplu vodu do malo manje od pola kotlića i dodajemo razmućeni začin za čobanac i 2-3 feferone, te to jos dinstamo nekih 20-30 minuta
Nakon 20-30 min dinstanja dodajemo tople vode skoro do vrha kotlića (+/- 4 prsta manje od ruba)
Kada čobanac prokuha dodaje se 1 dl bijelog vina, 2dl pasirane rajčice, 1 veliku žlicu mljevenog papra, 10 dkg mljevene ljute paprike
Čobanac mješati svkih 2-3 minute i održavati da konstantno kuha (ključa), ali ne previše da se meso ne bi totalno raskuhalo
Stavljati soli i ljute paprike po potrebi/ukusu
Kuha se sveukupno od 2.5 do 3h
Pred kraj kuhanja (+/- 30 minuta prije kraja) dodaje se 3-5 zrna papra, 2-3 lovorova lista i 4 režnja bijelog luka (pojačava gustoću, suzbija žgaravicu koja nastaje zbog ljutine čobanca) sitno narezana.

Napomena:
Slavonski čobanac mora biti dosta ljut, ne smije biti mastan i mora biti malo više od srednje gust. Na kraju ide Fant ili neka druga smjesa za čobanac. (Domovina net) 

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
VISION KERAMIKA VIROVITICA
Više o ponudi Salona keramike i sanitarija ''Vision keramika Virovitica'', na adresi Pavla Radića 4 Virovitica, možete vidjeti na Facebook str. Vision keramika Virovitica i na webu Vision keramika Virovitica, te se informirati na br. mob. 098/181 6490 (Mario Majačić, vlasnik) 
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩