nedjelja, 9. svibnja 2021.

Lijepa i poticajna priča za tjedan Crvenog križa: Ponosni na Jasminu Krznarić

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Crveni križ Slatina počeo je svoj rad u kolovozu 1914. na željezničkom kolodvoru. Na njemu su tadašnje plemenite slatinske dame pomagale u prihvatu, brizi i njezi vojnika Austro-ugarske ranjenih na balkanskom ratištu.

I za vrijeme Domovinskog rata u okviru istog Crvenog križa plemenite slatinske dame učiteljice, tete iz  vrtića i ostale pomagale su prognanicima iz Baranje, Iloka i Vukovara, a kasnije i izbjeglicama iz Bosanske Posavine i drugih krajeve. Jedna od najposvećenijih brizi za te stradalnike bila je učiteljica biologije i domaćinstva Jasmina Krznarić. Ona je brojnim utješnim razgovorima i konkretnoj pomoći u odjeći i obući pomagala tim nevoljnicima da sa malo više nade kroče u neizvjesnu budućnost tih ranih ratnih 1990-tih.

Rođena u Zagrebu 1953. Jasna je kao 14-godišnja djevojčica počela volontirati u Crvenom križu, a nakon završenog studija i dolaska u Slatinu aktivno se od 1976. godine počela angažirati i doprinositi radu slatinskog društva. Sve do odlaska u mirovinu ove godine, najduže je angažirana aktivistica (kako se to onda zvalo), odnosno volonterka Crvenog križa Slatina u njegovoj 107. ljetnoj godini postojanja. Jasna je u početku okupljala i vodila na natjecanja učenike viših razreda i prenosila ima teoretska i praktična znanja pružanja prve pomoći. U spomenutoj ratnoj epizodi bila je posvećena skrbi za prognanike i izbjeglice sve do veljače 1992. Nakon toga, na nju se uvijek moglo računati kao organizatoricu akcije Solidarnost na djelu u OŠ Eugena Kumičića Slatina. Kao članica Skupštine i Odbora CK Slatina 30-tak godina bila je posvećena i doprinosila je razvoju ovog društva, i kao jedan od ugaonih kamena davala mu stabilnost i dobar vjetar u leđa. Nagrađena je brojnim priznanjima, a najviše je Zlatni znak priznanja HCK o 100-toj godišnjici CK Slatina. 

- Ova Zlatna plaketa, odnosno Posebna zahvalnica za 45-to godišnji nemjerljiv doprinos i uspješnu suradnju gđe. Krznarić prva su ovakva priznanja slatinskog Crvenog križa na najvišoj razini i radosni smo da je naša slavljenica njihov prvi laureat - rekao je ravnatelj CK Slatina Vladimir Jelenčić te dodao:  

- Uz srdačnu zahvalu želimo joj zdrave i duge umirovljeničke dane u njenom Zagrebu u okruženju njene djece i unučadi kojima će se sada moći više posvetiti. (ADF; CK Slatina, VJ)


AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
PROMOS PLUS
Više informacija o uslugama na: promosplusvt.com 

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩