četvrtak, 1. travnja 2021.

OPĆINA ČAĐAVICA-Izdana lokacijska dozvola za geotermalnu elektranu: Najveće ulaganje u geotermalne izvore u županiji

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Čađavicu kao potencijalno mjesto velike geotermalne investicije posjetio je danas (četvrtak) Dragan Jurilj, investitor u postrojenja koja služe za iskorištavanje geotermalne energije u gospodarske svrhe i vlasnik više specijalnih projektnih društava od kojih svako razvija svoj projekt. 

U razgovoru s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i načelnikom Općine Čađavica Mirkom Rončevićem razmotrena je buduća investicija na području Čađavice, vremenski okvir njene provedbe i benefiti koje ona donosi. 

Izgradnja elektrane i svih rudarskih bušotina i rudarskog postrojenja investicija je vrijedna približno 71 milijun eura. 

- To je početno ulaganje, a na to se može nadovezati gospodarstvo, jer imat ćemo tu i toplinu kao sekundarni proizvod. Prvo je nužno osigurati dugotrajan i kvalitetan resurs, a nakon toga moguće je kaskadno korištenje geotermalne energije, ali o tome kako je dodatno iskoristiti, privući još dodatna ulaganja i time pomoći zapošljavanju i razvoju uopće, o tome ćemo još razgovarat s načelnikom i županijom - rekao je Jurilj. 

Investitor Jurilj kaže da je već krenulo investiranje i već je puno toga napravljeno, pa je dobivena i lokacijska dozvola. Sada se priprema početak radova na testiranju potencijala i remontu nekih postojećih bušotina i izradi novih, što će krenuti početkom ljeta. Lokacija buduće elektrane je oko dva kilometra od središta Čađavice. 

- Obnovljivi izvori energije su od interesa za Republiku Hrvatsku, koristimo domaći resurs, osiguravamo radna mjesta i zapošljavanje ljudi, a time pomažemo i boljoj demografskoj slici. Za ovaj projekt imamo specijalno projektno društvo koje se zove Geopower Zagocha, jer se Čađavica nekad zvala Zagocha - zaključio je Jurilj.   

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević podsjetio je na višegodišnju suradnju s Juriljom i na aktivnosti na pripremama projekta, od sagledavanja nekadašnjih spoznaja dobivenih istraživanjima INA-e i fizičkog traženja bušotina do izmjene Prostornog plana Općine i Županije i napokon dobivanja lokacijske dozvole. 

- Meni je kao načelniku izuzetno drago da u vrijeme kad se priča kako sve staje i da se ne ulaže u Slavoniju i Baranju, moja Čađavica će imati jedno veliko ulaganje, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a to je topla voda. Važno je novo zapošljavanje, ali i da tu bude naša operativa, kao i da se kasnije topla voda iskoristi za plastenike, za navodnjavanje i za druge svrhe. Općina je tu da pomogne investitorima osiguranjem uvjeta i potrebne dokumentacije - istaknuo je načelnik Rončević.

Spoznajom o tako velikom ulaganju na području Virovitičko-podravske županije ugodno je iznenađen i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. 

- Moram priznati da je ovo do sada najveća investicija u području Virovitičko-podravske županije i stoga mi je veliko zadovoljstvo što sam danas imao čast biti na sastanku s investitorom Juriljom, kao i s načelnikom Rončevićem, budući da je investicija na području općine Čađavica. To je hvale vrijedna investicija proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora. Drago mi je da smo i mi kao Županija pomogli u onom segmentu gdje smo mogli pomoći, kao što su izmjene i dopune Prostornog plana kako bi bio u skladu s ovom investicijom. Plan je morala usvojiti i Županijska skupština, nisu jednostavne procedure, ali mi smo tu za sve investitore jedna operativna instanca koja mora raditi u sinergiji i s općinama, i s investitorima, pa smo izdali i lokacijsku dozvolu. Mi smo i dalje na usluzi da pomognemo gdje možemo - rekao je župan Andrović. 

Prema riječima župana Androvića, u Virovitičko-podravskoj županiji bilo je mnogo investicija, ali nikad ovako izdašna i velika kao ova. (Petar Žarković-Glas Slavonije; Foto: R. Turkalj)

Foto:




AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩