utorak, 5. veljače 2019.

IOŠ SLATINA-Učenici i nastavnik prezentirali županu Igoru Androviću CNC laser

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Industrijsko-obrtničku školu Slatina danas je posjetio virovitičko-podravski župan Igor Andrović u pratnji Vesne Šerepac, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije i zamjenika slatinskog gradonačelnika Bojana Plantaka. Razlog posjeta bila je prezentacija rada CNC lasera izrade DIY (eng.:"do it yourself"), koji su učenici i nastavnik Vedran Runje sami sastavili, programirali i pustili u rad.

Laser je nabavljen s ciljem kako bi učenici svladali i razlikovali rad na različitim vrstama CNC strojeva. Laserska obrada pripada grupi obrade odvajanjem čestica bezdimenzionirane oštrice, nasuprot obradi glodanjem koja pripada u grupu definiranih dimenzionalnih oštrica. Učenici, osim što će na praktičnoj nastavi naučiti raditi s laserskim CNC strojem (kao i s CNC glodalicama, te CNC 3D pisačima) tako će i sudjelovati u izradi predmeta koje će sami osmisliti, a potom praktično izraditi. Takvim načinom praktične nastave učenici će biti motivirani za svladavanje nastavnoga gradiva iz praktične nastave i s predmetima koji su u korelaciji s praktičnom nastavom. Također, izrada didaktičkog CNC lasera može poslužiti i drugim zanimanjima u IOŠ Slatini, kao što su: krojači, stolari, elektroinstalateri i dr.

- Oduševljen sam ovim što sam ponovo vidio u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, neke nove stvari od prošli put. Smatram da je ovo vrlo dobar primjer ''Škole za život'', jer sve ono što učenici nauče u ovoj školi trebat će im u budućnosti i samim time će postati konkurentniji na tržištu rada - rekao je župan Andrović prigodom posjete IOŠ Slatina.

Prednost je lasera brza obrada rezanja, graviranja i sl. Zbog velike preciznosti, lasersko rezanje koristi se u brojnim granama industrija, a neke od njih su metalurgija, elektronika, brodogradnja, drvna itd.
Lasersko rezanje nudi brojne prednosti, a neke od njih su sljedeće:
-mali unos topline na materijal
-male deformacije materijala
-velika brzina
-velika kvaliteta reza
-fleksibilnost
-ekonomičnost
-preciznost

Od nabavljenih strojeva koristi ima i Učenička zadruga Obrtnik, budući da se pomoću CNC strojeva (glodalica, lasera i 3D printera) izrađuju predmeti za zadrugu. (ADF; Fotografije D. Fišli)

Foto:























PROMO
Sve potrebne informacije oko upisa kandidata, kao i sve odgovore na upite možete dobiti na brojeve telefona ili mobitela, SLATINA: 033 551 231; 033 553 222, mob. 098 436 961; ORAHOVICA: 033 675 523, te na e-mail: koic@vt.t-com.hr; skv.tkalcevic@gmail.com. Pratite nas i na Facebook stranici AUTOŠKOLA CHAMPION

PROMO
OUTLET KERAMIKE SLATINA - Vrhunska talijanska keramika za unutarnje i vanjsko oblaganje podova i zidova, raznih dimenzija i boja. Velike količine na lageru na adresi Ulica bana Jelačića 15 Slatina. Sve kupljeno kod nas u Outlet Keramike dovozimo na adresu kupca!
Informacije na br. mob. 098/181-6490 i 098/135-5371. Više o ponudi pogledajte klikom na:  OUTLET KERAMIKE
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩