petak, 30. studenoga 2018.

VINARIJA STARI PODRUM VAS ČASTI-Predblagdanski popust 20% na crna i bijela vina

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Polako ulazimo u predblagdansko raspoloženje, a da ono bude potpuno pobrinula se vinarija Stari podrum iz Slatine sa mega popustom od 20% na vina graševina, frankovka i pinot crni.

Kako bi što veselije ispratili saru i dočekali novu godinu u vinariji Stari podrum u mjesecu prosincu, svakodnevno od 7 do 15 sati, možete kupiti kvalitetna bijela i crna vina po akcijskoj cijeni od samo 8 kuna po litri u rinfuzi. Narudžbe se primaju na broj mobitela 098/279-844 kontakt osoba Ivan Halas ili direktno u vinariji Stari podrum na adresi Ulica kralja Zvonimira 6, Slatina (iza zgrade Gradske uprave i restorana Stari podrum).

- Još nešto o vinariji Stari podrum 

Vlasnik vinarije Stari podrum Ivan Halas i ove je godine predstavio je svoj najproizvod pjenušac Slatinski biser na Međunarodnom festivalu pjenušca u Višnjanu, gdje je ponovo pokupio samo pohvale. Sa Halasom u Višnjan su putovale i dvije Slatinčanke, Ivana Klement i Ana Nikolić, koje su posjetiteljima vrlo profesionalno prezentirale pjenušac.



Kao i prošle tako i ove godine, vlasnik vinarije Stari podrum Ivan Halas priprema prodajnu akciju kuhanog vina u postavljenoj kućici u Parku 136. slatinske brigade, a sva prikupljena financijska sredstva od prodaje bit će preusmjerena u kupovinu božićnih darova koje će slatinskim mališanima podijeliti Djed Božićnjak 23. prosinca u 18 sati u gradskom paviljonu.



- Pjenušac Slatinski biser 

Slatinsko područje bilo je do 1841. godine u vlasništvu grofovske obitelji Pejačević. Potom vlasnik postaje njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg – Lippe, čije je imanje obuhvaćalo  zemljište s velikim šumskim površinama, vinogradima, voćnjacima i raznolike gospodarske pogone.

''Godine 1864. počela je s radom tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg – Lippea u Slatini. U početku su proizveli samo dvije tisuće boca pjenušavog vina bijele i roza boje od grožđa sorte kadarke. Pravi uzlet proizvodnje pjenušavog vina u Slatini vežemo uz ime upravitelja podruma Otta Rockhrora koji je došao u Slatinu 1866. godine. Uredio je podrum i tehnološki odvojio proizvodnju vina, piva i pjenušca. Nakon Ottove smrti 1909. vlasništvo je preuzeo grof Drašković. Godine 1912. prestaje proizvodnja slatinskog pjenušca, a sva proizvodna oprema preseljena je u Mađarsku i ondje se nastavilo s proizvodnjom'', kaže prof. Dragica Šuvak, ravnateljica slatinskog Zavičajnog muzeja u kojemu se čuva i prva originalna boca pjenušca proizvedenog Slatini u 19. stoljeću.

Profesorica Šuvak smatra da Slatina i ovaj dio Hrvatske nemaju bolju priču nego što je pjenušac, prvi slatinski izvozni proizvod koji je svoje mjesto našao i na stolovima u Njemačkoj i diljem Europe, zahvaljujući u to vrijeme dobro razvijenoj trgovini i željezničkom transportu.

''Sigurno pjenušac ima svoje mjesto u razvoju turizma Slatine, i kao brendirani proizvod za domaće i europsko tržište, ali i kao povijesni eksponat koji možemo izložiti u našem Zavičajnom muzeju, koji inače postoji od 1984.'', zaključuje Dragica Šuvak.

Na nastavak priče o proizvodnji pjenušavog vina odvažio se Ivan Halas, koji je preuzeo imanje Stari podrum u Slatini.  Halasova vinarija prostire se na 54 hektara vinograda na kojima ima čokota graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota, frankovke.

''Stari su to vinogradi, koje imamo namjeru obnoviti i proširiti. I pokušat ćemo odoljeti svim izazovima izrazito zahtjevnog tržišta na kojemu dominira snažni uvozni lobiji. Imamo puno kvalitetnija vina, ali cijene nas stalno pritišću'', ističe Halas, te dodaje, ''Polako se uzdižemo u količini proizvodnje, ali i prepoznatljivosti ovog kvalitetnog pjenušavog vina. U 6. mjesecu 2018. godine na tržište ćemo staviti novih 1864 boca Slatinskog bisera koji smo ručno flaširali u svibnju 2017. godine prema Dom Pérignon-ovoj metodi proizvodnje. Ovaj broj boca, 1864, odabran je da se na simboličan način obilježi godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji Kneza Schaumberg – Lippea'', objašnjava Halas zadovoljan svojim uspješnim projektom.


Kako bi što veselije ispratili saru i dočekali novu godinu u vinariji Stari podrum u mjesecu prosincu, svakodnevno od 7 do 15 sati, možete kupiti kvalitetna bijela i crna vina po akcijskoj cijeni od samo 8 kuna u rinfuzi. Narudžbe se primaju na broj mobitela 098/279-844 kontakt osoba Ivan Halas ili direktno u vinariji Stari podrum na adresi Ulica kralja Zvonimira 6, Slatina (iza zgrade Gradske uprave i restorana Stari podrum)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩