subota, 6. listopada 2018.

Povodom Tjedan cjeloživotnog učenja učenici IOŠ Slatina posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja, te potaknula osobna motivacija.

Uz brojne aktivnosti u Industrijsko-obrtničkoj školi  u sklopu tjedna cjeloživotnog učenja, ravnatelj Mladen Graovac motivirao je učenike I i II razreda zanimanja pomoćni stolar i kuhar da se uključe u rad knjižnice, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje.

Knjižničarka Svjetlana Dupan istaknula je učenicima da se cjeloživotno učenje ne odnosi samo na mlađu životnu dob, već se učiti može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno (npr. čitajući), a vrijedan oblik učenja je i učenje kroz iskustvo (radno, životno, itd.) što su učenici primijenili na svoja zanimanja koja razvojem tehnologija doživljavaju svakodnevne promjene. Knjižničarka je ugodnim razgovorom i suradnjom s učenicima objasnila službe i usluge knjižnice, te promovirala novi prostor.

Učenici su krenuli od posudbe i služenja referentnom zbirkom, preko knjižnog fonda za odrasle, pregledali zbirku elektroničke građe, multimedijalnu dvoranu. Najviše vremena proveli su na dječjem odjelu interpretirajući poznate bajke za djecu i tako oduševili svoju profesoricu hrvatskog jezika.
Zanimanje im je privukla čitaonica dnevnog tiska, gdje su uživali u časopisima za djecu i mlade Teen i OK. Vrijeme je neopaženo teklo veoma brzo, te je napravljen uvod u čitanje Andersenove bajke ''Djevojčica sa šibicama''. Bajke su obavezna školska lektira, a objavljene su kao građa lagana za čitanje u tiskanom, zvučnom i e-izdanju. U bajkama se ističu ljudske osobine, a najviše u pobjedu dobra nad zlom. Jezično su prilagođene, zanimljivo ilustrirane, veselo i u živim bojama. Tekst je grafički uređen u izdanju su Zaklade ''Čujem, vjerujem, vidim''. Učenicima je poklonjeno članstvo za slijedećih godinu dana. (ADF; GKiČ Slatina, Ana Knežević)

Foto:

  


PROMO
Sve potrebne informacije oko upisa kandidata, kao i sve odgovore na upite možete dobiti na brojeve telefona ili mobitela, SLATINA: 033 551 231; 033 553 222, mob. 098 436 961; ORAHOVICA: 033 675 523, te na e-mail: koic@vt.t-com.hr; skv.tkalcevic@gmail.com. Pratite nas i na Facebook stranici AUTOŠKOLA CHAMPION

PROMO
OUTLET KERAMIKE SLATINA - Vrhunska talijanska keramika za unutarnje i vanjsko oblaganje podova i zidova, raznih dimenzija i boja. Velike količine na lageru na adresi Ulica bana Jelačića 15 Slatina. Sve kupljeno kod nas u Outlet Keramike dovozimo na adresu kupca!
Informacije na br. mob. 098/181-6490 i 098/135-5371. Više o ponudi pogledajte klikom na:  OUTLET KERAMIKE
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩