srijeda, 13. lipnja 2018.

Župan Igor Andrović sa suradnicima obišao Industrijsko-obrtničku školu Slatina, te prisustvovao otvaranju CNC praktikuma

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na inicijativu predmetnih nastavnika strojarstva Ranka Čučkovića i Vedrana Runje, a u suradnji s kolegama Veleučilišta u Karlovcu, Indusrijsko-obrtnička škola Slatina nabavila je, uz potporu Virovitičko-podravske županije, četiri CNC vertikalne glodalice namijenjene za školsku, učeničku, te mentorsku obuku i vježbe u zanimanju CNC operater/operaterka. Nabavljena CNC oprema omogućit će provedbu nastavnog plana i programa ne samo za CNC operatera već i CNC programera, koji škola u budućnosti planira uvrstiti u nastavni program.

Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina upriličeno svečano otvorenje CNC praktikuma koji će učenici strojarstva koristiti u korelaciji s ostalim zanimanjima pri realizaciji nastavnih programa, odnosno krojačima za izradu amblema, stolarima za izradu drvenih ukrasa, te elektroinstalaterima za izradu PCB pločica.

Tom prilikom Industrijsko-obrtničku školu Slatina obišli su virovitičko-podravske župan Igor Andrović sa zamjenikom Darkom Žužakom, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić sa pročelnikom Marinom Kokorićem, koje je kroz školu proveo ravnatelj Mladen Graovac, te ih upoznao s pozitivnom, ali i negativnim situacijom kao i svojim planovima kako poboljšati sam rad škole.

Namjena i opis CNC vertikalnih glodalica

CNC vertikalne glodalice imaju tro-osni koordinatni stol, male mase i visoke čvrstoće, materijal aluminij, opremljene preciznim (0.05mm) lasersko upravljanim koračnim motorima (step motorima) i trapeznim vretenima s duplim maticama međusobno elastično upregnutim, što eliminira zračnost vretena. Opremljene su  preciznim vodilicama s ukupno 56 linearnih cilindrično-kugličnih ležaja.

GRBL kontrola prepoznaje osnovni G-kod (nc-kod) te je kompatibilan s većinom CAM programa na tržištu (CATIA, Fusion360,  Mastercam, EspritCam, SolidCam,  koje još moramo nabaviti)  a prilagođene su da učenici mogu i ručno pisati i unositi G-kod. Jedna CNC glodalica opremljena je motorom s prihvatom glodala od 3mm što mu omogućuje do 1500 okretaja u min.
CNC je moguće opremiti laserskom glavom, 3D  Printer glavom, zračnom glavom, što CNC glodalicu pretvara u 3D printer, Laserski rezač, Gravirku i td.

Također moguće je postavljanje dodatne rotirajuće osi, pomoću kojeg dobivamo CNC tokarski stroj (koristeći 2 translacijske osi) ili CNC tokarski centar ( ako koristimo 3 translacijske osi). Materijali pogodni za obradu su drvo, plastika, meki metali (aluminij, mjed, bronca i sl.) a uz carbide glodala i malog posmaka čelik. Praktične su za izradu predmeta unutar dimenzija 240x170x70 mm. (DF)

Foto:


















PROMO
-Ako želite popiti kapljicu kvalitetnog vina, a da se pri tome vaš novčanik previše ne isprazni, kupite vino u Vinariji Stari podrum!
-Ako želite da vama značajni događaji ostanu u lijepom sjećanju, počastite se pjenušavim vinom Slatinski biser, pjenušcem za sve prilike!
-Narudžbe se primaju na broj mobitela 098/279-844 kontakt osoba Ivan Halas ili direktno u Vinariji Stari podrum na adresi Ulica kralja Zvonimira 6, Slatina (iza zgrade Gradske uprave)

PROMO
OUTLET KERAMIKE SLATINA - Vrhunska talijanska keramika za unutarnje i vanjsko oblaganje podova i zidova, raznih dimenzija i boja. Velike količine na lageru na adresi Ulica bana Jelačića 15 Slatina. Sve kupljeno kod nas u Outlet Keramike dovozimo na adresu kupca!
Informacije na br. mob. 098/181-6490 i 098/135-5371. Više o ponudi pogledajte klikom na:  OUTLET KERAMIKE 
Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩