subota, 2. prosinca 2017.

Iznad Jankovca obilježena 26.obljetnica pogibije 11 hrvatskih vitezova

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Otkrivanjem Spomen obilježja na Papuku, nedaleko Jankovca, obilježena je 26. obljetnica pogibije jedanaest hrvatskih branitelja.

Podsjetimo se, tog kobnog 2. prosinca 1991. godine 10 hrvatskih branitelja krenulo je na smjenu straže u vojnoj bazi koja je smještena na vrhu Papuka. Pripadnici srbo-četničkih snaga došavši iz smjera Slatinskog Drenovca, postavili su zasjedu u koju su ušli hrvatski vojnici. Čuvši pucnjavu, u pomoć je s vojne baze krenuo i tadašnji zapovjednik. Svi su poginuli u neprijateljskoj zasjedi.

Mjesto pogibije 11 hrvatskih vitezova obilježeno je velikim kamenom i pločom s imenima poginulih branitelja, a ove godine krenulo se u izgradnju i postavljanje novog spomen obilježja. Arhitektonsko rješenje za spomen obilježje dao je poznati arhitekt Andrija Rusan, a sastoji se od 11 inoks stupova, visokih 11 metara, širokih 11 cm, koji su postavljeni u raspored kako su pali poginuli branitelji. Ovi vitki stupovi lagano se njišu na vjetru i simboliziraju trajno sjećanje na 11 hrvatskih vitezova.

Otkrivanju spomenika nazočio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar branitelja, general Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Niko Jurilj, požeško-slavonski župan, general Alojz Tomašević i troje djece poginulih branitelja otkrili su novu spomen ploču u koju su upisana imena svih jedanaest poginulih hrvatskih branitelja. Nakon toga obratili su se okupljenim roditeljima, suprugama i djeci poginulih, predstavnicima braniteljskih udruga, vojske, policije i velikom broju okupljenih ovom svečanom činu otkrivanja cijelog spomen kompleksa.

– Danas, 26. godina od pogibije naših junaka, na Papuk planini svjedočimo činu odavanja počasti ljudima koji su voljeli svoju domovinu, ljudima koji su bili spremni dati svoj život za domovinu i ljudima koji su obilježili našu noviju hrvatsku povijest. Oni su sve nas preživjele obvezali i na trajni spomen, na tu zimu 91. Drage obitelji vi se 26 godina nosite s tom boli, iako je danas prohladno, u našim srcima tinja ljubav i žar, jednako onako kakvo su imali oni prije 26 godina. Moramo činiti sve da se ova žrtva ne zaboravi. Neka ovaj spomenik bude svjetionik svima, kada nam je teško, da dođemo na ovo mjesto, da nam ovo mjesto pokazuje put da se ne nasučemo na hridi, neka nas usmjerava prema pravom putu – rekao je ministar Medved.

Podno 11 vitkih stupova vijence su položili i zamjenik župana Virovitičko – podravske županije Darko Žužak i Alen Jurenac, ravnatelj PP Papuk, te zamjenik načelnika Općine Čačinci.(papuk.hr/pozega.eu)

Foto :


 








 




















Oglašavajte na Domovina netu!
Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩