nedjelja, 13. kolovoza 2017.

Stipo Marčinković ima najmanji kotao za pečenje rakije u Slavoniji

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Za vrhunsku rakiju potrebna je kvalitetna šljiva, ali i vrhunski kotao. Bez te dvije stvari, teško da ćete dobiti vrhunski proizvod. Stipo Marčinković ima oboje, ali i kotao koji je najmanji u Slavoniji, a da je u funkciji, jer njegov radi. Na 6. Pekmezijadi u Dugoj Međi upravo je pekao rakiju za one koji su se željeli zagrijati.

– Kotao ima 15 litara. Po jednom kotlu može se ispeći do dvije litre rakije. No, ne može se u njemu peći kom, već rakiju radimo od patoke – kazuje nam Stipo Marčinković.

Kaže kako je kotao najčešće u funkciji kada se okupi dobro društvo. Obično zimi, jer tada topla rakije „najbolje grije“, oko Božića i Nove Godine, a one „dvije litre“ koje se ispeku, obično stradaju „istu večer“.

– Da, sam sam ga napravio. Cijeli je od kroma, izuzev cijevi koja povezuje kotao i kotlenku s vodom. Ona je od bakra. Koliko znam, ovo je najmanji kotao u Slavoniji, koji je u funkciji. Znam da postoji jedan manji, od 2 litre. No radi se o suveniru, koji nije za pečenje – zaključio je Stipo te s prijateljem „potegnuo jednu toplu”… (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)




Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩