srijeda, 21. lipnja 2017.

Počinje provedba projekata koji je preduvjet za prometnu povezanost Slavonije sa Zagrebom i Paneuropskim koridorima

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je početna konferencija projekta „Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“ koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, a projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Početnoj konferenciji, uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegove zamjenike, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, između ostalih su nazočili i Mario Župan pomoćnik ravnatelja SAFU-a, predstavnici slavonskih županija, pročelnici, ravnatelji i direktori županijskih institucija…

– Virovitičko-podravska županije je nositelj ovog projekta. Izradom prometnog Master plana, vidjet će se potrebe za pojedinu prometnu infrastrukturu, cestovnu, poslovnu, za zdravstvene i obrazovne institucije, športsko rekreacijske centre. Bit će uključeni svi budući projekti koje ćemo tada u budućnosti moći prijavljivati na EU projekte. Nakon što se izradi Master plan prometa, očekujemo natječaje Europske unije upravo iz tog operativnog plana. Tada će se svi ti projekti iz moći aplicirati na bespovratna sredstva Europske unije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Navedenim prometnim Master planom izradit će se strategija za pet hrvatskih županija. Ukupna vrijednost iznosi 6.844.500,00 kuna, a iz Kohezijskog fonda odobreno je 85 posto bespovratnih sredstava odnosno 5.817.825,00 kuna. Sredstva prijavitelja i partnera na projektu su u prihvatljivom iznosu od 1.026.675,00 kuna.

Projektom će se izraditi Master plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Istočna Hrvatska s pripadajućom strateškom procjenom utjecaja na okoliš i njegova integracija s izrađenim Master planovima ostalih područja koji čine funkcionalnu regiju. U projekt će direktno biti uključeno pet županija, od kojih će Virovitičko-podravska županija biti nositelj, dok će preostale četiri županije Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, sudjelovati kao ravnopravni partneri u provedbi projekta.

– Ovo je jedan od vrlo važnih dokumenata za analizu prometa ovih pet županija. Ovime će se povećat konkurentnost i poslovnost županije i ovo je važan korak prema tome – naglasio je Mario Župan zamjenik ravnatelja SAFU-a.

Izrada Master plana će se između ostalog, izraditi na temelju prometnog modela čija je izrada uključena u projekt, a sve u skladu s važećom Strategijom prometnog razvoja RH i Županijskim razvojnim strategijama. Izrada Master plana poboljšat će prometnu dostupnost cijelog područja kroz razvoj učinkovitog prometnog sustava. Omogućit će veću mobilnost stanovništva korištenjem ekološki, energetski i ekonomski najprihvatljivijih oblika prijevoza, te integrirati prometne podsustave kroz institucionalna, organizacijska i infrastrukturna rješenja kao i povećati sigurnost u prometu. Učinkovito i brzo prometno povezivanje omogućava priliku za razvoj gospodarstva u cjelini, a posebice poljoprivrede i prehrambene industrije, turističkih potencijala koje će učiniti kvalitetnijim, boljim i konkurentnijim nego što je ono danas.

Virovitičko-podravska županija ovim će projektom, između ostalog, posredno stvoriti uvjete za ekonomski rast područja putem novog zapošljavanja u cilju stvaranja nove vrijednosti putem izgradnje i razvoja prometne infrastrukture. Tako će partnerske regionalne institucije doprinijeti održivom gospodarskom razvoju šire regije. (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Foto :






 




Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩